Woodneck Demleme Rehberi

Woodneck Demleme Rehberi

Woodneck bizim favori demleme yöntemimiz. Kağıt filtre kullanmak yerine woodneck yönteminde bir sürahideki çember ile sabitlenmiş kumaş bir filtre kullanılıyor. Kağıt filtrelerde en aza indirebileceğiniz ancak asla tamamen yok edemeyeceğiniz bir tat geliyor – iyi bakılmış kumaş filtre ise aynı temiz, iyi filtrelenmiş kahveyi kağıt tadı olmaksızın sunuyor. Kumaş filtreler, temizleme ve saklama için biraz daha fazla özen gerektiriyorlar; ama söz konusu ekstra 60 saniye, beklemeye değiyor.

Kumaş filtreler derin filtreleme kullanıyorlar (kalın keçe bir filtrenin ince kağıt bir filtreye göre performansına benzer bir şekilde), böylece ince parçalar kumaşın yüzeyinde kalıp akışı engellemek yerine, katmanları arasında tutuluyorlar. Ayrıca, kağıt filtrelerin aksine, kumaş filtreler yağın kolayca geçişine imkan sağlıyorlar. Bu iki özellik de size daha tatlı ve aroma açısından daha hissedilebilir bir kupa kahve sunuyor.

 

Woodneck Demleme Yöntemi

  1. Filtreyi cam sürahinin üzerine koyun. Filtreden bir miktar kaynar su geçirerek filtrenin tamamen temizlendiğinden ve tamamen ısındığından emin olun. (Eğer bu sizin ilk bez filtre woodneckkullanmanızsa, filtrenin tamamen doygun hale gelmesi için, onu 5 dakika kadar kaynar suda bekletmenizi öneriyoruz)
  2. Taze çekilmiş kahveyi filtreye yerleştirin. Orta-ince boyutta bir öğütme yapıyoruz; uygun çekim boyutunu belirlemek için, kahvenizin süzülme süresini kullanacaksınız.
  3. Öğütülmüş kahvenin ortasına yavaşça su dökerek ve çemberler çizerek ön demlemeyi başlatın. Tüm yüzeyin ıslandığından emin olun, yaklaşık 30ml kadar su dökmelisiniz. Bu işlem yavaş olmalı, 10 saniye kadar sürmeli.
  4. Ön demleme için suyu dökmeyi bitirdiğiniz zaman, 2 dakikaya ayarlı kronometrenizi başlatın ve 20 saniye ön demleme için bekleyin.
  5. 1 dakika 40 saniye kaldığı zaman, eş merkezli çemberler halinde sıcak suyu dökmeye başlayın ve kahvenin dış kenarlarından taşmadığınızdan emin olun.

    Amacımız, kalan demleme hacmini (toplam demleme hacmi eksi ön demlemede kullanılan hacim) 80 saniye içinde dökmek. Bunun için sabit ve düzenli bir su akışı sağlamalıyız. Kettle’ı alttan destekleyerek yavaşça eğdiğinizde bu amaca ulaşmanın daha rahat olduğunu keşfettik (elinizi yakmamak için kettle’ın altına bir bez yerleştirebilirsiniz). Su kettle’dan dikey olarak sabit hızda dökülmeye başladığında, doğru akış hızını buldunuz demektir. Suyun sızar gibi az akmasını ya da ileri doğru bol miktarda su dökülmesini istemezsiniz.

  6. 2 dakikanın son 20 saniyesine geldiğinizde su dökmeyi bırakın. Eğer kahve öğütme boyutunuz doğruysa, su demleme yatağından süzülmeyi tam da 2 dakika bittiği anda tamamlayacaktır. Eğer su 2 dakika bitmeden tamamen süzüldüyse, daha ince öğütün; eğer 2 dakika bittiğinde su hala süzülüyorsa, daha kalın öğütün.

Temizlik & Filtre Bakımı

  1. Demleme işlemini tamamladığınız zaman, filtreyi bir çöp kovasına ya da lavabonun üzerine getirin ve kahve taneciklerini temizlemek için filtrenin içini dışına çevirin.
  2. Musluğun altında filtreyi sıcak suyla yıkayarak kahve kalıntılarını giderin. Filtreyi nazikçe ovuşturarak temizleme işlemine destek olun.
  3. Aşağıdan dökülen su temiz hale gelene kadar filtreye sıcak su dökün.
  4. Filtreyi soğuk suyla dolu bir kapta buzdolabında muhafaza edin (temiz yoğurt kapları iyi iş görür). Filtrenin ıslak kalması ve kurumaması önemli.
  5. Uygun bir kapta su kaynatarak filtreyi, temiz tutmak adına, kaynayan suda birkaç haftada bir bekletmenizi öneriyoruz. Az miktarda Pully Caff ya da bir başka kahve deterjanı içerisinde kaynatabilirsiniz, sadece işlem bittiğinde iyice duruladığınızdan emin olun.
Su Hacmi: 240ml
Zaman: 2:00
  Ön demleme için 30ml dökün
  Kronometreyi başlatın
0:00 20 saniye ön demleme
0:20 80 saniyede 240 ml su dökün
1:40 20 saniye boyunca süzülmesini bekleyin.

 

0 responses on "Woodneck Demleme Rehberi"

Leave a Message

Copyright EK Media