Sifon Demleme Rehberi

Sifon Demleme Rehberi

Sifon, tam su temasının (tüm kahvenizin ve tüm suyun birbiriyle temas ettiği french press demleme gibi), kumaş filtre ve sıcaklık sabitliğini bir araya getiren eşsiz bir demleme metodudur. Sifon demlemede, diğer demlemelere göre daha yüksek demleme gücüyle işlemi gerçekleştirmeyi tercih ediyoruz; ancak siz, farklı sonuçlar elde etmek için dozajı değiştirebilirsiniz.

Yaklaşık 250 ml kahve elde etmek için Hario TCA-2 model bir sifon kullanıyoruz. Sifon, alkollü bir alev kaynağıyla birlikte gelse de, sıcaklığı daha iyi kontrol edebilmeniz adına, bütanlı bir alev kaynağına geçmenizi öneriyoruz

 

Sifon Demleme Tekniği

  1. Eğer bu demleme açısından ilk denemenizse, kumaş filtrenizi filtre tutucunun üzerine bağlamanız gerekecektir. Filtrenin ortalandığından emin olun ve kenarlarda boşluklar bırakmamaya çalışın. Zayıf bağlanmış sifon filtreler, cama tam tutunma konusunda başarısız olmaya yatkın olurlar.
  2. Filtreyi cam kabın üst kısmına kenarından bir kısım dışarıda kalacak şekilde yerleştirin ve ortalandığından emin olun. Filtrenizi, tamamen temizlenene kadar sıcak suyla yıkayın.
  3. Alttaki cam küreyi henüz kaynamış bir suyla kenarındaki 2 işaretine kadar doldurun. Bunlar, bir kupa logosu içerisinde ve “Hario” markasının yakınında bulunan küçük numaralar. Dolduracağınız miktar yaklaşık 270ml olmalı.hario sifon
  4. Üstteki kısmı alttaki küreye yerleştirin. Düz ve ortalı olduğundan emin olun ve çok hafifçe sıkıştırın; eğer yüksek basınç uygularsanız, daha sonradan geri çıkartmak zor olacaktır.
  5. Kahvenizi orta-kalın ayarda öğütün. Biz, bir litre için 70-75 gram demlemeyi tercih ediyoruz (270 ml için 19 gram).
  6. Isıtıcınızı (alev kaynağınızı) yüksek seviyeye getirin. Su üstteki kısma yükselmeye başlarken, ısıtıcınızı su seviyesinin alttaki kısma doğru düşmeye başlamayacağı kadar kısın. Üst kısma bir termometre yerleştirin ve sıcaklık 92 derece civarında sabitlenene kadar ısıtıcınızı ayarlayın.
  7. Karıştırma kaşığınızı, kronometrenizi ve kahvenizi hazır hale getirin.
    Kahveyi üst kısma dökün. O an kronometrenizi başlatın ve kahvenizi karıştırın. Karıştırmak için, karıştırma kaşığınızı “N” şeklinde hareket ettirin. Birbirine çarpan dalgalar yaratmanız gerekiyor – böylece kahveniz suyla tamamen karışabilir ve bu esnada bir girdap oluşturmamış (girdap oluşursa minik hava kabarcıkları su-kahve temasını azaltır) olursunuz.
  8. Kronometreniz 30 saniyeyi gösterdiğinde, aynı şekilde tekrar karıştırın.
  9. 45-50 saniye olduğunda ısıtıcınızı kapatın (soğuk bir ortamdaysanız 50 saniye kadar bekleyin).
  10. 55 saniye olduğunda kahvenizi karıştırın ve soğuk, nemli bir bezi alttaki kürenin üst kısmına yerleştirin. Bu, sıcaklıkta hızlı bir değişim ve buhar basıncı yaratarak, kahvenin kumaş filtreden aşağı doğru geri çekilmesini sağlayacaktır.
  11. Kahvenin aşağı çekilme işlemi 35-50 saniye kadar sürmelidir. Bittiğinde, üstteki cam kısmı nazikçe dairesel şekilde sallayarak alttaki küreden ayrılmasını sağlayın.

 

 

 

Temizlik & Filtre Bakımı

  1. Üst kısmı suyla doldurun ve alttaki kahvenin suya karışması için iyice çalkalayın. Filtreyi çıkarın, kahve kalıntısı kalmayana kadar yıkayın ve cam kabı temizleyin.
  2. Filtreyi yeniden üst cam kısma iliştirin ve akan su temiz görünene kadar bol sıcak suyla yıkayın.
  3. Filtreyi, soğuk su dolu bir kapta buzdolabında saklayın. Filtrenin ıslak kalması ve kurumaması önemli.Filtreyi temiz tutmak adına, birkaç haftalık periyotlarla kaynayan suda bekletmenizi öneriyoruz. Filtreyi Pully Caff  ya da benzeri kahve deterjanlarını kaynatıp temizleyebilirsiniz, sadece işlemin ardından filtreyi iyice duruladığınızdan emin olun.
Su Hacmi: 270ml
Süre: 2:00
Kahveyi ekleyin ve karıştırın
Kronometreyi başlatın.
1:30 Kahveyi tekrar karıştırın
1:15 Isıtıcıyı kapatın
1:05 20 saniye boyunca akıtın
0:20 – 0:35 Sıvının çekilmesi biter

 

1 responses on "Sifon Demleme Rehberi"

Leave a Message

Copyright EK Media