Kahve Tarihi 1900 – 1950

1900-1910

1900 – Vakumlu tenekelerde paketlenen kavrulmuş ve öğütülmüş Hills Brothers kahvelerinin piyasaya sunulması, yerel kahve kavurucuları ve öğütücülerinin yavaş yavaş sona ermelerine sebep oldu.

Mucit R.W. Hills, daha taze bir kahve ürünü sunmak için, paketlerden havayı alan bir süreç geliştirdi. Bu teknik hızla yayıldı ve bugün hala kullanılmakta.

1900’ler – 1900’lerin başında Almanya’da öğlen vakti kahve içmek yaygındı ve birçok kadının dedikodu yaptığı bir zaman dilimini belirten Kaffee Klatsch terimi popüler hale gelmişti.

Sonrasında ise bu terim, dinlendirici öğleden sonra buluşmaları sırasında yapılan günlük sohbetleri tanımlamak için yaygın olarak kullanıldı.

1901 – Chicago’dan bir Japon-Amerikan kimyager olan Satori Kato ilk çözünebilir kahveyi icat etti. Kato, ürününü Pan-Amerikan Fuarı’nda tanıttı.

1901 – Yeni bir çeşit Espresso Makinesi için Luigi Bezzera tarafından patent başvurusu yapıldı – bu, ilk ticari espresso makinesiydi.

Bezzera’nın büyük espresso makinesi Tipo gigante olarak bilindi ve makine, buharla çalışarak, öğütülmüş kahve üzerinde yüksek basınçlı su-buhar kombinasyonu kullanıyor ve demleme işlemini gerçekleştiriyordu.

Espresso makinesi, bir kaynatıcının yanı sıra, her birinde farklı boyutlarda birden fazla kahve filtresi kullanılabilen 4 gruptan oluşuyordu. Bu patent, 1903 yılında Desiderio Pavoni’ye satıldı.

1901 – The Picayune Creole Cook Book’ta şu ifade yer aldı: “Sabah içilen bir bardak Cafe Noir kahvesi, Creole insanlarının hayatlarının önemli bir parçasıdır. Creole halkı, bu geleneğin uzun ömre katkısı olduğuna inandı ve her geçen gün, 80’lerinde olan yaşlı kadın ve erkeklerin sahip oldukları güçlü yapıyı, sabah erken saatlerde içilen aromalı, kaliteli kahveye borçlu olduklarına inandı.”

1902 – Practical Cooking and Serving adlı kitapta Janet McKenzie Hill “Birçok evde kahvaltı saatlerinde gereken tek şeyin kahve olduğuna inanılıyor. Ancak, beyni rahatlatan ve sindirime yardımcı olan bu canlandırıcı içecek, sıklıkla çamursu ve kötü aromalı olacak şekilde hazırlanıyor! Kahve çekirdeklerini krallara layık olacak bir şekilde kavurabilirsiniz ve her sabah onları taptaze bir şekilde öğütebilirsiniz – ancak bu muhteşem içecek kusursuz ve temiz bir kahve kabında hazırlanmazsa, her sabah sizi bekleyen bir düş kırıklığı var demektir.”

1903 – Alman kahvelerini ithal eden Ludwig Roselius, nakliye esnasında ıslanan bir miktar Nikaragua kahve çekirdeklerinin, kafein içeriklerinin büyük bir kısmını kaybettiklerini ancak tatlarını kaybetmediklerini keşfetti. Roselius’un bir Alman bilim adamı olan asistanı Karl Wimmer, bu keşfin ardından kahve çekirdeklerinin tatlarını bozmadan, kafein içeriklerinin nasıl uzaklaştırılabileceğini buldu. Söz konusu işlemde buhar ve kimyasal çözücüler kullanılıyordu (sonradan yalnızca suyun kullanıldığı bir işlem geliştirildi) ve böylece ilk kafeinsiz kahve üretildi. Roselius, ilerleyen zamanda bu kahveyi, Fransızca’da “Kafeinsiz” anlamına gelen Sanka adıyla pazarladı.

1903 – Dünyadaki kahvelerin yaklaşık %90’ı Brezilya’da yetiştiriliyordu.

1903 – 1000 Gün Savaşları’nın ardından Kolombiyalılar barış zamanının keyfini sürdüler ve kahve, ekonomileri için önemli bir ürün oldu.

Tolima ve Cundinamarca bölgeleri, büyük kahve tarlalarının bölgeleri oldular ve köylüler, Caldas ve Antioquia bölgelerinin batısındaki dağlık bölgelerde kahve yetiştirmeye başladılar. Ülkenin kahve ihracatını arttırmak için yeni demiryolları inşa edildi.

1905 – Dünyanın ilk ticari espresso makinesi İtalya’da üretildi. Desidero Pavoni’nin şirketi, Luigi Bezzera’nın sahip olduğu ve ardından Pavoni’nin satın aldığı patentteki tasarıma dayanarak espresso makinelerini üretmeye başladı. Pavoni, buhar kullanmanın öğütülmüş kahvedeki acı tadı içeceğe karıştırdığını fark eti ve makinesinde 91 santigrat derece ve 9 bar basınçta su kullanarak kahve demlemeye başladı ve böylece çok daha kaliteli espresso üretti.

1905 – Kolombiya 500,000 çuval kahve ihraç etti – bu sayı, 1915 yılında ikiye katlanacaktı.

1906 – Amerikalı Jabez Burns, motorun yanında elektrikli fan da kullanarak, modern kahve kavurucularının çağını başlatan yeni bir kahve kavurma makinesi icat etti.

1906 – Guatemala’daikamet eden bir İngiliz kimyager olan George Constant Washington, gümüş kahve sürahisinde oluşan toz yapıda bir yoğunlaşma fark etti. Deney yapmaya başladı ve kısa süre içerisinde, çözünebilir kahvenin toplu üretiminde kullanılan ilk prosesi yarattı. Washington, bu yeni kahveye Red-E Coffee adını verdi ve 1909 yılında satışına başladı. 1970’lere gelindiğinde çözünebilir kahvenin ABD’deki yıllık satış miktarı 200 milyon pound’u aşacaktı.

1907 – Gezegende yetiştirilen kahvenin %97’si Brezilya kökenliydi.

1907 – Etiyopya’da Gambela Limanı’nın hizmete girmesiyle ciddi bir ticari kahve üretimi başladı ve bir sonraki sene 100,000 kilogram kahve ihraç edildi.

1908 – Melitta Bentz tarafından, kurutma kağıdı kullanılarak ilk süzme kahve yapıcısı icat edildi. Almanya’da bir ev hanımı olan Bentz, fazla demlenmeden kaynaklanan acı tadı engellemek istedi ve bu yüzden sıcak suyu öğütülmüş kahvenin üzerine bir filtreden geçirerek dökmeye ve böylece öğütülmüş kahveyi filtrelemeye karar verdi. Bentz uygun bir filtre için arayış içindeyken, çocuğunun kurutma kağıdını fark etti ve kağıttan yuvarlak bir parça keserek kağıdı metal bir bardağa yerleştirdi.

Bentz’in filtre kağıdı ve kahve filtresi 1908 yılında patent aldı ve aynı yıl, kocası Hugo’yla birlikte Melitta Bentz adlı şirketi kurdu. Bir sonraki yıl Almanya’da düzenlenen Leipziger Fuarı’nda bu filtrelerden yaklaşık 12,000 adet sattılar.

1910-1920

1910 – Merck & Co. şirketi, Alman kafeinsiz kahve markası olan Dekafa’yı ABD’de satışa sundu.

1912 – Prag’daki Toz Kulesi yakınında, Obecni Dum ya da Temsilciler Evi olarak bilinen mekanın giriş katında Cafe Obecni Dum adlı bir mekan açıldı. Bu sanatsal kafe, 1918’deki Özgürlük Beyannamesi’nin yapıldığı alan olan ve yeniden dekore edilmiş Smetana Avlusu’na yakın bir konumdaydı.

1914 – Panama Kanalı, Kolombiyalı kahve ihracatçılarının faydalanmaları için açıldı. Buenaventura Limanı çok önemli bir merkez haline geldi.

1914 – Brezilya, ABD’nin kahve ithalatının %75’ini (toplamda 5.6 milyon çuval) karşıladı. Bu miktar, Merkezi Amerika Kahveleri’nin ABD’ye ihracatının 302,000 çuvaldan 1.2 milyon çuvala ve Kolombiya’nın ABD’ye ihracatının 687,000 çuvaldan 915,000 çuvala yükselmesi sebebiyle, 5 yıl sonra 4.3 milyon çuvala kadar düştü.

1914 – 1. Dünya Savaşı sebebiyle kahve fiyatları yükseldi.

 

1920-1930

1920 – Amerika’daki Yasaklanma Bildirisi’nin kabul edilmesiyle kahve tüketimi hızlı bir şekilde arttı.

1920 –  Yasaklanma Dönemi sebebiyle ABD’deki kahve satışları ciddi derecede artış gösterdi.

1922 – Etiyopya’daki Addis Ababa Djibouti Demiryolu’ndan 2.2 milyon kilogramdan fazla kahve ihraç edildi ve 3 sene sonra bu miktar Gambela Limanı’ndan ihraç edilen Harrar Kahvesi’ni geride bıraktı.

1923 – The Boston Transcripts’te şöyle bir ifade yer aldı: “Mutsuz bir dünyada, özellikle de bizimki gibi son zamanlarda şarap açlığı çeken bir ülkede, huzurlu bir haz veren kahvenin işlevi önemli bir konu.”

1923 – Kafeinsiz kahve olan Sanka, ABD’de satışa sunuldu.

1926 – Bugüne kadar varlığını devam ettiren “Maxwell House – Son Damlaya Kadar İyilik” sloganı için bir ticari marka kayıt başvurusu yapıldı.

1927 – New York’taki Greenwich köyünde bulunan Cafe Reggio adlı mekan, bir La Pavoni espresso makinesi kullanmaya başladı. İlk defa 1902’de üretilen La Pavoni espresso makinesinin bu kullanımı ABD’de bir ilk oldu.

Söz konusu İtalyan La Pavoni espresso makinesi bugün o mekanda sergilenmektedir – tasarımın ve mühendisliğin birlikteliğinin destansı bir tarihi gibidir. İtalyan tarzı espresso, Cafe Reggio’da yıllar geçtikçe aralarında şair Joseph Brodsky ve Bob Dylan’ın da bulunduğu sayısız tanınmış kişiye servis edildi.

1927/1928 – Etiyopya’daki Gambela Limanı’ndan 4 milyon kilogramdan fazla kahve geçiş yaptı. Ülkede Arsi Bölgesi’nde de kahve üretilmekteydi ve söz konusu kahve Addis Abab Djibouti demiryoluyla ihraç ediliyordu.

1929 – Büyük Buhran dönemi sebebiyle kahve fiyatları belirgin ölçüde düştü.

 

1930-1940

1932 – Büyük Hawaii Adası’nın batı tarafında, Kona Kahvesi’nin yetiştiği bölgedeki devlet okullarının programları, çocukların tarlada Kona Kahvesi’nin hasat işlemine katkı sağlamaları amacıyla, Ağustos ayından Kasım ayına kadar yeniden düzenlendi.

Söz konusu bu zaman dilimi, Hawaii’nin diğer bölgelerinde ve diğer tüm eyaletlerde geçerli olan Haziran-Eylül arasındaki tatilden farklı olması sebebiyle, Kona Kahve Tatili olarak anıldı. Kona’daki okulların bu programı, neredeyse 40 sene boyunca normal programa dönmedi.

1932 – Irving Berlin’in söylediği şarkıda şu sözler geçti: “Hemen köşeyi dönünce, gökyüzünde bir gökkuşağı var, hadi bir bardak daha kahve içelim, ve bir parça turta daha yiyelim.”

1933 – Dünyanın ilk otomatik espresso makinesi İtalyan doktor Ernest Illy tarafından icat edildi. Makinenin adı Illetta’ydı ve buharı öğütülmüş kahveden geçirmek için basınçlı hava kullanıyordu. Önceki espresso makineleri, basınç yaratmak için yalnızca buhardan faydalanıyorlardı ve bu bazen patlamalara sebep olabiliyordu.

1936 – Etiyopya’daki Addis Ababa Djibouti demiryolundan 9 milyon kilogramdan fazla kahve ihraç edildi.

1937 – Melitta Bentz firması tarafından bir kahve filtresinin patenti alındı.

1938 – Kahve fazlalığıyla baş edebilmenin yollarını arayan Brezilya Hükümeti’nin isteği üzerine Nestle Firması, soğukta kurutulmuş çözünebilir kahve, yani Nescafe’yi geliştirdi. Kahve, ilk olarak İsviçre’de halka tanıtıldı.

1938 – Pavoni espresso makinesi, M. Cremonnesi’nin geliştirdiği ve öğütülmüş kahvenin içinden çok sıcak (ama kaynamayan) su geçiren piston-pompa düzeneğinin ardından iyileştirildi. Bu sistemin kullanılması, Pavoni espresso makinelerinin aksine, espressonun yanık aromayı almasını engelledi. 2. Dünya Savaşı sebebiyle bir süreliğine daha fazla geliştirme yapılamadı.

1939 – South American Cook Book adlı kitapta Bob, Cora ve Rose Brown adlı yazarlar şu görüş paylaştılar: “Brezilyada kahve her zaman tazedir ve kahvaltılar haricinde, ilk olarak neredeyse ağzına kadar karakteristik nem ve ülkenin yumuşak kahve şekeri (klasik toz şekere göre 5 kat daha hızlı çözünür) ile doldurulan küçük kahve fincanlarında koyu olarak içilir. Kahvaltı için daha büyük bardaklar kullanılır ve genelde yarısından fazlası kremayla dolu olur. Bu sütlü kahve, sade kahve kadar çok şeker gerektirmez.”

1939 –  Viyana’da, zarif ve artistik bir yapıya sahip olan Cafe Hawelka açıldı. Bugün bu mekan, Orta Avrupa’nın birkaç geleneksel kahve evinden biri olarak işletilmeye devam etmektedir.

 

1940-1950

1940 – Dünyada üretilen kahvenin yaklaşık %70’i ABD tarafından ithal edildi.

1940 – Büyük Hawaii Adası’nın batıdaki volkanik dağ yamaçlarındaki Kona Kahvesi bölgesinde, yıllarca kahve mahsulünü kayalık, eğimli çiftlik alanlarından değirmenlere taşımak kullanılan eşekler, nihayet jeeplerle değiştirildiler.

Bu eşekler Kona Bülbülleri olarak bilinirlerdi. Bugün, Hualalai Yanardağı’nın eteklerine salınan eşek sürülerinin geriye kalanları, Kona Havalimanı’nın kuzeyindeki bir bölgede hayatlarına devam etmektedirler.

1942 – 2. Dünya Savaşı’ndaki ABD askerlerinin erzaklarına ek olarak Maxwell House kahveleri verildi. ABD’deki yüksek miktarda kahve talebi, ABD’de kahve arzında yetersizliğe sebep oldu ve bu durum kahvenin halka karneyle dağıtılmasına sebep oldu. Savaştan sonraysa kahve fiyatları yükselmeye devam etti.

1942 – To Think of Coffee adlı makalesinde Margaret Meagher şöyle yazdı: “Kahve, insanoğlunun günlük çalışma süresini 12 saatten potansiyel olarak 224 saate çıkardı. Modern hayatın temposu, karmaşıklığı ve gerginliği, beyin aktivitelerini uyaran, şeytani olmayan, bağımlılık ve yan etki yaratmayan mucizevi bir şeye ihtiyaç duyulmasına sebep oldu.”

1946 – ABD’de hane başına kahve tüketimi zirve yaptı ve yıllık 9 kilograma ulaştı – bu miktar, 1900 yılındaki tüketimin tam iki katı.

1946 – İtalyan Achilles Gaggia, yüksek basınç üretmek için bir piston sistemi kullanan yeni bir ticari espresso makinesi geliştirdi. Kaynatıcının basıncından farklı olarak ve su sıcaklığı da kaynatıcının sıcaklığından bağımsız olacak şekilde, yaylı bir kol aracılığıyla kahveye uygulanan basınç sayesinde daha hızlı, güçlü ve kontrollü bir filtreleme işlemi mümkün kılındı. Yayla çalışan kol sistemi ve piston sistemi, daha iyi bir ekstraksiyon işlemine imkan verdi ve bu, espressonun üzerinde ince, zengin,  en iyi aromaları ve kokuları içeren bir krema katmanı oluşturdu. Gaggia, yeni geliştirilen espresso makinesini Gaggia’s Coffee Bar adlı mekanına kurdu. Cappuccino içeceği, adını, üzerindeki kremanın rengi Capuchin maymunlarının rengine benzemesi sonucunda almıştır.

1949 – New York Times şunu yazdı: “İkinci ve üçüncü bardakların ardından konu, yüksek finans, yüksek statü, her zamanki dedikodular ve düşük komediden ibaret. Kahve sosyal bir bağlayıcı, tatlı dil sebebi, zihin açıcı, zekayı uyarıcı ve isterseniz uykusuzluğa direnebilmenin adı. Yol kenarında satılan kupalardan klasik küçük kahve fincanlarına kadar, tam bir kusursuz demokrat.”

1949 – Almanya’da Chibo Kahve Zinciri kuruldu.

 

Kahve Tarihi / Kahve’nin Keşfi
Kahve Tarihi 1600 ve Öncesi

Kahve Tarihi 1600 – 1650
Kahve Tarihi 1650 – 1700
Kahve Tarihi 1700 – 1750
Kahve Tarihi 1750 – 1800
Kahve Tarihi 1800 – 1850
Kahve Tarihi 1850 – 1900
Kahve Tarihi 1950 – Bugün

3 Eylül 2015

1 responses on "Kahve Tarihi 1900 - 1950"

Leave a Message

Copyright EK Media