İyi Bir Espresso Nasıl Yapılır?

İşletmelerimizde bar bölümünde hazırladığımız içeceklerin çoğu espresso kullanılarak yapılır. Espressomuz ve diğer içeceklerimizin kaliteli olması için öncelikle espressomuzun kusursuz ve standartlara uygun olması lazım.

Öncelikle iyi bir espressonun, kullandığımız ekipmanlar ve makinaların kalitesi sayesinde daha da iyi olacağını bilmemiz lazım.

kahve değirmeniBu, grinder’dan (kahve öğütücü) başlar, tamper ile devam eder en son espresso makinası ile sonlanır. Öğütücünüz ne kadar kaliteli olursa kahve mikronları o derece birbiri ile aynı olacak ve espressonuz akarken bazen hızlanıp bazen yavaşlamayacak. Daha sonra tampleme işlemi, yani porta filtremize (kaşığımıza) aldığımız kahveyi sıkıştırma işlemi. Bunu da demir bir tamper kullanmanızı öneririm. Pilastik kullanmamakta fayda var. Çünkü demir ile daha sağlıklı sonuçlar alınıyor. Tamperimiz ile kahvemize uygulayacağımız yaklaşık 15 kilogramlık basınç ile kahvemizi sıkıştırdıktan sonra espresso makinamızın grup süzgeçlerini temizlemek espresso makinesiiçin flaşlama dediğimiz işlemi yani suyu boşa akıtmalıyız 1-2 saniye kadar. Sonra porta filtremizi makinamıza yerleştirip iyice sıkıştırıyoruz. Ve hemen düğmemize basarak akışı başlatıyoruz. Ve makinamız 9 bar basınçla kahvemize su basacak. Bu süreçte aynı anda kronometremizinde düğmesine basıyoruz. Standart bir espresso yapabilmemiz için süre önemli. 24 ila 30 saniye arasında 30-32 ml espresso almamız lazım. Eğer bu şartlara uyuyorsa ozaman espressomuz standart bir espressodur.

Fakat 24 saniyeden erken akmışsa  30ml espressomuz, tam demlenmedi demektir. Yavan bir tat alırız. 30 saniyeden daha geç olmuşsa bu sefer acı bir tat alırız. Bunların çeşitli sebepleri vardır.

24 saniyeden daha önce dolduysa

  • Tampleme (sıkıştırma) işlemini doğru yapamadık demektir.
  • Espresso makinamızın basıncı yüksektir.
  • Ya da değirmenimiz çok kalın öğütüyordur.

30 saniyeden daha geç dolduysa

  • Tampleme (sıkıştırma) işlemini doğru yapamadık demektir.Espresso nasıl yapılır
  • Espresso makinamızın basıncı düşüktür.
  • Ya da değirmenimiz çok ince öğütüyordur.

Sorunları çözme

Öncelikle espresso makinanızın 9 bar basınç uyguladığından emin olun. Eğer 9 bar basınçtan az veya çok basınç uyguluyorsa teknik servisten yardım isteyin. Basınçtan emin olduktan sonra doğru templeme çok önemli. 15 kilo basınç uygulayacak şekilde kolunuzu eğitin. Bundan da emin olduktan sonra grinder (öğütücü) ayarı yaparak standart akışı sağlayabilirsiniz.
Eğer grinder kahveyi kalın öğütüyorsa, inceltip tüm işlemleri baştan kronometre ile tekrar yapın doğru ayarı yakalayana kadar. Değirmenlerin markasına ve çeşitlerine göre ayar yerleri değişiktir.
espresso shotEğerki değirmeniniz ince öğütüyorsa da ayar yerinden kalınlaştırın. Bunları denemekten korkmayın bir barista’nın bilmesi gerek konuların en başında gelir. Çünkü çekirdek değişikliği olsun hava şartları olsun değirmen ayarını ara ara ayarlamak gerekir.

0 responses on "İyi Bir Espresso Nasıl Yapılır?"

Mesaj At

Copyright EK Media