A dan Z ye Kahve Sözlüğü (M)

Mérida.  İçimi hassas ve tatlı olan, Venezüella’nın en beğenilen ve en karakteristik kahvelerinden birinin pazar adı.

Macchiato. Az miktarda sıcak köpüklü sütle servis edilen espresso (espresso macchiato) ya da orta boylarda (yaklaşık 0.25 lt) sıcak köpüklü sütle servis edilen espresso (latte macchiato). Kuzey Amerika’da macchiato terimi genellikle ilkini tarif etmek için kullanılır.

Macchinetta. Öğütülmüş kahvenin, iki kapalı bölüm arasında kabın orta kısmındaki iki taraflı süzgeçlerde sabitlendiği bir filtre kahve demleme tarzıdır. Demleme suyu bir bölmede ısıtılır, bölme ters çevrilir ve sıcak su diğer taraftaki bölmeye kahvenin içinden süzülerek geçer.

Machine Drying. Kahve ya toplandıktan hemen sonra (kuru işleme metodunda) ya da meyvesinden ayrıştırıldıktan sonra (ıslak işleme metodunda) mutlaka kurutulmalıdır. Güneşte kurutma işlemi genelde makineyle kurutma işlemiyle değiştirilir ya da desteklenir. Makineyle kurutma işlemi büyük, dönen silindirlerde ya da peş peşe bağlanan silolarda yapılır. Makinede kurutma işlemi, güneşte kurutma işlemine göre içim kalitesi açısından hava koşulları, kurutma sıcaklığı ve diğer faktörlere bağlı olarak üstünlük sağlayabilir ya da kurutma işleminin gerisinde kalabilir.

Malawi.  ABD’ye ulaşan birçok Malawi (Afrika’da Mozambik’in batısında küçük bir ülke) kahvesi büyük mülklerde yetiştirilirler ve nispeten yumuşak, dengeli profilleriyle diğerlerinden ayırt edilirler.

MAM. Kolombiya’nın en iyi ve en ünlü 3 kahvesinin, “Medellin, Armenia ve Manizales”in kısaltması. Büyük ölçekli kahve sözleşmelerini basitleştirmek için, bu üç bölgenin kahveleri MAM adı altında bir arada satılırlar.

Mandheling. Endonezya’da, Toba Gölü bölgesinden adanın kuzey ucuna kadar olan bölgeden, Sumatra’nın en meşhur kahvesi.

Maracaibo. Venezüella’dan, ülkenin birçok karakteristik ve bilinen kahvelerini de içinde barındıran bir kahve sınıfı.

Maragogipe (MAH-rah-goh-SHZEE-peh), Elephant Bean. Oldukça büyük ve gözenekli çekirdekleriyle diğerlerinden ayrılan bir Arabica kahve çeşidi. İlk olarak Brezilya’da, Maragogipe’de görüldü ve ondan sonra özellikle Meksika ve Orta Amerika gibi Latin Amerika bölgelerine de ekildi. Narin yapısı ve az ürün veren ağacı sebebiyle yavaş yavaş gözden düşüyor.

Matagalpa.  Nikaragua’nın sevilen bir kahvesinin pazar adı.

Mattari, Matari. Başkent Sana’a’nın batısındaki Bani Mattar bölgesinden, Yemen’in en sevilen kahvelerinden birinin pazar adı. Yemen tarzına göre genellikle biraz daha şarapsı ve keskin.

Mature Coffee (Olgun Kahve). Depolarda iki ya da 3 yıl kadar bekletilen kahve. Olgun kahveler eski harman kahvelere göre daha uzun süre tutulurlar; ama yıllanmış ya da klasikleşmiş kahveler kadar uzun değil.

Mbeya, Pare. Güney Tanzanya’dan gelen kahvenin pazar adları.

Medium Roast, Medium-High Roast.   Amerikan Roast (Amerikan tarzı kavurma) olarak da bilinir. Kahve, geleneksel Amerikan lezzetine göre kavrulur – orta kahverengi.

Mexico (Meksika). En iyi Meksika kahveleri (Oaxaca Pluma, Coatepec, Chiapas) hafif gövdeleri ve hassas, memnuniyet verici asidite değerleriyle diğerlerinden ayrılırlar. Highland Chiapas kahveleri daha büyük ve daha zengin asiditeye sahip olabilirler.

Microwave Brewers (Mikrodalga Demleyiciler). Mikrodalga fırınlara özgü özelliklerden faydalanmak için tasarlanmış demleme aparatı. Yıllar geçerken, mikrodalga demleyiciler farklı teknik çeşitleri de barındırmaya başladılar. Bu yazı hazırlanırken, hiçbiri pazar üzerinde bir etkiye sahip değil.

Middle Eastern Coffee, Turkish Coffee (Ortadoğu Kahvesi, Türk Kahvesi). Toz haline getirilen, genellikle şekerle tatlandırılan, kaynatılan ve telvesiyle servis edilen kahve türü.

Mild (Yumuşak). Yüksek kaliteli Arabica kahveler için kullanılan bir terim. Sıklıkla sert, daha düşük kaliteli kahvelerle karşılaştırılır.

Milling (Öğütme). Kuru yüzeyin, ıslak işlemden geçmiş olan kahve çekirdeklerinden mekanik olarak uzaklaştırılması ya da kuru işlemden geçen kahve çekirdeklerindeki kurumuş kabuğun tamamen çıkarılması.

Mocha, Moka, Mocca, Moca. Yemen’den tek kökenli bir kahve; aynı zamanda çikolata ve kahveyi (genelde espresso) bir araya getiren içecek. Arabian Mocha, Yemen ya da Yemen Mocha olarak da adlandırılan kahve, adını antik Mocha Limanı’ndan alır. Dünyanın en eski işlenmiş kahvesidir ve ayırt edici derecede zengin, şarapsı asiditesi ve şaşırtıcı ayrıntılarıyla diğerlerinden ayrılır. Etiyopya’nın Harrar Bölgesi’nden gelen ve Yemen kahvesini andıran kahve, bazen Mocha olarak da adlandırılabilir.

Mocha-Java, Moka-Java, Mocca-Java. Bir parça Yemen Mocha ve iki parça Java Arabica kahvelerinin geleneksel olarak karışımı. Tüm ticari Mocha-Java karışımları ve birçok özel sürüm artık bu tarifi takip etmiyor. Ticari harmanlar, Java yerine herhangi bir yuvarlak, tam gövdeli kahve çeşidini ve Mocha yerine herhangi bir parlak, asitli kahveyi kombine edebilirler ve bunların oranlarını da yekpare lezzeti elde etmek için değiştirebilirler. Özel kavurucular tarafından önerilen kahveler gerçek Java ve gerçek Yemen’i harmanlayabilirler; ya da Java için daha iyi bir Endonezya kahvesi ve Yemen için Etiyopya Harrar kahvesi kullanabilirler. Çoğu kahve spesiyalite çeşitleri klasik harmanı doğru bir şekilde temsil ederler. Geleneksel halinde, Mocha-Java dünyanın en eski kahve harmanıdır.

Monsooned Coffee, Monsooned Malabar. Güney Hindistan’dan, kuru işlemden geçmiş ve açık depolarda gövdeyi arttırmak ve asiditeyi düşürmek amaçlarıyla Monsoon Rüzgarları’na maruz bırakılmış tek kökenli kahve.

Moshi. Tanzanya’daki Kilimanjero Dağı’nın eteklerinden gelen kahve için pazar adı.

Mysore, India Mysore. Mysore, Hindistan’ın güneyinde yetişen, ıslak işlemden geçirilmiş bazı yüksek kaliteli kahvelerin pazar adıdır. İyi ihtimalde gösterişten uzak, orta gövdeli ve orta asidite değerine sahiptir; kötü ihtimalde ise tatsızdır.


AB C D E F G H I J K L M N O P Q R STU VW Y Z

0 responses on "A dan Z ye Kahve Sözlüğü (M)"

Mesaj At

Copyright EK Media