A dan Z ye Kahve Sözlüğü (F)

Fair Traded Coffee. Çiftçilerden(genellikle köylü çiftçilerden) uluslararası kuruluşların belirlediği “adil” bir fiyattan satın alınan kahvelerdir. Adil ticaret anlaşmalarınca çiftçilere ödenen ekstralar da bir hayli makuldür.

Fermentation(Fermantasyon). Önemli ancak kafa karıştırıcı bir kahve terimidir. İki anlama gelir: 1) Islak işleme metodunun bir parçası olarak fermantasyon; yapışkan kabuğun, çekirdekler tanklarda bekletilirken doğal enzimlerce soyulması aşamasıdır. Eğer bu tanklara su eklenirse ıslak işleme, eklenmezse kuru işleme olarak adlandırılır. 2) Kahvenin değerlendirilmesi aşamasında fermantasyon; kahve çekirdeklerinin içerisindeki şekerin fermente olmasıyla oluşan tat bozulmaları için önemli bir tanımlayıcıdır. Ferment olarak isimlendirilen his, tatlı, ekşi, çürük meyve tatlarından sert, küflü, veya tıbbi tatlara kadar değişebilir.

Filter Holder, Portafilter. Espresso demlenirken kullanılan, kahve filtresini tutan plastik bir parçaya sahip metal objedir.

Filter Method, Filter-Drip Method. Teknik olarak, suyun bir kahve yatağında filtrelendiği her demleme yöntemine bu isim verilir. Popüler kullanımındaysa, kağıt bir filtrenin demlenmiş kahve ile geriye kalan artıkları ayırmak için kullanıldığı filtre demleme yöntemini tanımlar.

Finish. Kahve yutulmadan hemen önceki(veya profesyonel prosedürde tükürülmeden hemen önceki) histir. Bazı kahveler ağızdayken farklı, yutulurken farklı bir his verir, bazılarının hissiyse aynı kalır.

Flavor(Tat). Kahvenin değerlendirilmesi sırasında, asiditesi, gövdesi ve aromasıyla tanımlanan histir.

Flavored Coffees(Aromalı Kahveler). Kavrulmuş, tam çekirdek formundayken tatlandırıcı etkenlerle karıştırılan kahvelerdir.

Flip-Drip, Neapolitan Macchinetta, Macchinetta. Bir çeşit drip demleme yöntemidir. Bu yöntemde kahve yatağı, iki kapalı bölümün arasındaki demliğin ortasındaki iki taraflı süzgeç ile korunur. Bir bölümde su ısıtılır, kaynadığında demlik ters döndürülür ve sıcak su diğer bölüme kahvenin içinden yavaşça süzülerek dolmaya başlar.

Fluid Bed Roaster, Fluidized Bed Roaster, Air Roaster, Sivitz Roaster. Dev bir mısır patlatıcısı gibi çalışan bir kavurma aracıdır. Sıcak havanın yüksek basınç ile püskürtülmesi yardımıyla yeşil kahve çekirdeklerinin sarsılması ve kavrulmasını sağlar. Bu cihazlar bazen Sivitz Kavurucusu olarak da adlandırılır. Bunun sebebi aracı ilk kez üreten ve üne kavuşturan mucidi Michael Sivitz’dir.

Fragrance (Kırılganlık). Kahvenin değerlendirilmesi sırasında kullanılan özelleşmiş bir terimdir. Kırılganlık, kahvenin demlenmeden önceki kuru halinin kokusunu tanımlar.

French Press, Plunger Pot. Ufak delikli bir pistonun, artık kahve çekirdeklerini aşağı doğru itmesiyle, demlenmiş kahvenin ayrıştırıldığı demleme yöntemidir.

French Roast, Heavy Roast, Spanish Roast. Geleneksel Amerikan normundan daha koyu, koyu kahverenginden (bknz: Espresso Roast) neredeyse siyaha (bknz: Dark French Roast) kadar değişen derecelerde kavrulan kahve için kullanılan terimdir. Tadı zengin ve acı-tatlı bir tattan zayıf gövdeli ve yanık bir tada kadar değişebilir.

Frothed Milk. Espresso türlerinde kullanılan, sütün buhar ile ısıtılıp köpürtüldüğü halidir.

Full-City Roast, Light French Roast, Viennese Roast, Light Espresso Roast, City Roast, High Roast.  Kahve için geleneksel Amerikan tarzından daha koyu, geçmiş zamanda Fransız, İtalyan ya da espresso olarak da adlandırılan klasik koyu kavurmaya göre daha açık kavurma dereceleri tanımlayan terimlerdir. Bardağınızda, Full City ve bahsedilen diğer tarzlarda kavrulan kahveler, geleneksel Amerikan orta kavurma tarzına göre daha düşük asidite gösterir ve daha akıcı içime sahip olurlar; ancak kahvenin kendisine ait daha az ve daha farklı tat özellikleri gösterebilirler. Birçok yeni Amerikan spesiyalite kavurmaları arasında, bir zamanlar Full-City, Viennese vb. şekilde adlandırılan kavurma tarzları tipik, normal kahve kavurma tarzlarını oluşturabilirler


AB C D E F G H I J K L M N O P Q R STU VW Y Z

0 responses on "A dan Z ye Kahve Sözlüğü (F)"

Mesaj At

Copyright EK Media