ROASTER | Barista | Eğitmen

A dan Z ye Kahve Sözlüğü (E)

Earthiness(Topraksılık). Kimin tattığına ve topraksı tadın yoğunluğuna göre bir tat bozulması veya ilgi çekici egzotik bir tat karakteristiği olabilir. Topraksılık kuruma işlemi sırasında çekirdeğin toprakla temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Sumatra’dan gelen Endonezya kahvesi, Sulawesi ve Timor genelde topraksı tonlar sergiler.

Ecuador(Ekvator). Ekvator kahveleri orta gövdeli ve eperce asidik olmalarının yanında Orta ve Güney Amerika kahvelerinin tipik tadını içerir.

El Salvador. El Salvador kahveleri, klasik Orta Amerika tat karakteristiğinin daha yumuşak ve az asidik çeşididir. Bourbon ve pacamera türündeki ağalardan, yüksekte yetişen en iyi El Salvador kahveleri kokulu, karmaşık, canlı ve tatminkar şekilde yumuşak olabilir.

En Pergamino, In Parchment. Parşömen Kahvesi. Islak işlenen kahvelerin kuru parşömen kabuk hala çekirdeğe yapışıkken taşınması anlamına gelir. Kabuk, kavurmadan hemen önce, öğütme işlemi sırasında ayrıştırılır.

Espresso.  Sıcak suyum iyi öğütülmüş kahvenin oluşturduğu katmandan basınçlı bir şekilde geçirildiği bir demleme metodu ve aynı zamanda bir kavrulmuş kahve tanımlamasıdır. En geniş manada, kahve mutfağına geleneksel içecek menüsünü de içeren bütünsel bir yaklaşım; birçok kişi demlenmiş espresso kahveyi buharla ısıtılmış, buharla kurutulmuş sütle kombine etmektedir.

Espresso Roast, After-Dinner Roast, Continental Roast, European Roast.  Kahve terimleri, geleneksel Amerikan standardına göre daha koyu olandan koyu kahverengine kadar değişen değerlerde farklı kavurma dereceleri ortaya çıkardı. Asidite giderek kayboldu ve zengin acı-tatlı lezzet ortaya çıktı. Birçok yeni Amerikan kavurucuları arasında, bu şekilde tanımlanan kahveler, aslında bir zamanların tipik “regular” kahveleriydi.

Estate-Grown Coffee(Özel Bir Mevkide Yetişmiş Kahve). Tek bir çiftlik veya tek bir çiftlik grubu tarafından üretilen ve diğer kahvelerle karışmadan piyasaya sürülen kahvedir. Çoğu özel kahve zamanımızda daha genel bölgesel veya market isimlerinin yerine mevkilerinin isimleriyle tanınmaya başlamıştır.

Ethiopia(Etiyopya). Etiyopya çok karmaşık bir kahve kökenidir. En iyi kuru işlenmiş Etiyopya kahvesi(Harrar veya Harar) orta gövdeli ve muhteşem asiditesinin yanında sert, meyvemsi veya şarapsı bir ton sunar. En iyi ıslak işlenmiş Etiyopya kahveleri (Yirgacheffe, Sidamo, bazı Limu ve bazı yıkanmış Djimah) ise hafif gövdelidir, ancak karmaşık çiçeksi ve turunçgil notlarıyla doludur.

European Preparation. Kötü çekirdeklerin ve yabancı maddelerin elle ayrıştırıldığı yönteme ve bu yöntemle temizlenen kahveleri anlatmak için kullanılır.

European Roast, Espresso Roast, After-Dinner Roast, Continental Roast.  Kahve terimleri, geleneksel Amerikan standardına göre daha koyu olandan koyu kahverengine kadar değişen değerlerde farklı kavurma dereceleri ortaya çıkardı. Asidite giderek kayboldu ve zengin acı-tatlı lezzet ortaya çıktı. Birçok yeni Amerikan kavurucuları arasında, bu şekilde tanımlanan kahveler, aslında bir zamanların tipik “regular” kahveleriydi.

Excelso. En iyi çekirdekler ile ekstra kalitedeki çekirdeklerin birleştirilmesiyle ortaya çıkan en üst düzey Kolombiya kahvesidir.

Extra. İkinci en iyi kalite Kolombiya kahvesidir.


AB C D E F G H I J K L M N O P Q R STU VW Y Z

0 responses on "A dan Z ye Kahve Sözlüğü (E)"

Mesaj At

Copyright EK Media