ROASTER | Barista | Eğitmen

A dan Z ye Kahve Sözlüğü (C)

Cúcuta.  Venezuela. Kuzey doğu Kolombiya’da yetiştirilen bir kahvenin pazar adı, ama genelde Venezuella’nın Maracaibo şehri üzerinden nakledilir.

Café au Lait.  1:3 oranında filtre kahve ve 2:3 oranında süt içeren sütlü kahve içeceği.

Caffè Americano. Sıcak suyla karıştırılan espresso.

Caffè Latte. Üzerinde köpük olan ve kahvenin 3 katı kadar sıcak süt içeren bir espresso sunumu.

Cappuccino. Bir porsiyon espresso ve üzerinde sıcak süt ve köpük bulunan bir espresso içeceği.

Caracas. Kalite açısından orta – mükemmel arası değerlere sahip olan ve Venezüella’ya ait olan bir kahve sınıfı.

Caracol. Peaberry olarak da bilinir. Kahve meyvesinin kalbinde, alışılmışın dışında 2 adet yerine tek tohumun gelişmesiyle zaman oluşan küçük, yuvarlak kahve çekirdeği. Peaberry çekirdekleri genelde normal çekirdeklerden ayrılırlar ve belirtilen kahvenin farklı cinsi olarak satılırlar. Tipik olarak, ama genellikle değil, peaberry kahve çekirdekleri aynı harmandaki diğer normal çekirdeklere göre daha parlak, daha asidik, ama daha hafif gövdeli kahve keyfi sunarlar.

Caturra. Daha çabuk olgunlaşan, daha fazla kahve üreten, daha eski ve geleneksel Arabica türlerine göre hastalıklara karşı daha dayanıklı olan bir Arabica kahve bitkisi çeşidi. Birçok uzman kişiler, Caturra ve Arabica kahvesinin modern melez türlerinin, Bourbon ve Typica gibi geleneksel ve eski Arabica kahve çeşitlerine göre daha kalitesiz oldukları konusunda tartışma içindeler.

Celebes. Sulawesi’nin eski adı. Endonezya’nın Sulawesi adasından tek kökenli bir kahve. Büyük çoğunluğu, güney doğu bölgesindeki dağlık Kalossi ya da Toraja kesimlerinden gelir. En iyi ihtimalle; tam gövdesi, içten lezzeti, düşük seviyeli ve canlı asitlik değeriyle diğerlerinden ayrılır. En kötü ihtimale göreyse birçoğu memnun etmeyen, küflü bozukluklar gösterirler. Bir kısmı ise, kimi kahve severin beğendiği ancak kimisinin kaçındığı topraksı bir karakter gösterir.

Chaff.  İşlendikten sonra yeşil kahve çekirdeğine yapışık bir halde kalan ve kavurma esnasında serbestçe yüzeyde kalan, kahve meyvesinin en iç yüzeyinin pulları.

Chanchamayo. Peru’nun güney merkezinden itibarlı bir kahvenin pazar adı.

Cherry. Kahve ağacının meyvesi için kullanılan yaygın ad. Her bir meyve iki normal kahve çekirdeği ya da bir peaberry içerir.

Chiapas. Güney Meksika’da kahve yetiştiren bir eyalet. En iyi Chiapas kahveleri, eyaletin Guatemala sınırı yakınındaki güneydoğu köşesi civarında yetiştiriliyorlar; pazar adı olarak da, aynı adı taşıyan şehir sebebiyle Tapachula adını alabilirler. En iyi halleriyle, Chiapas ya da Tapachula kahveleri canlı bir asitlik, hassas bir lezzet ve birer Meksika kahvesi olan Oaxaca ve Cera Cruz States kahvelerinin hafif-orta gövdelerinin özelliklerini gösterirler.

Chicory. Hindiba bitkisinin kökü, kavrulmuş ya da çekilmiş, New Orleans tarzında hazırlanan kahvelerde kahveyle karıştırılır.

Chipinga. Doğu Zimbabwe bölgesinde Mozambik sınırının kıyısında bulunan ve Zimbabwe’nin en çok beğenilen kahvelerini yetiştiren bölge.

Cibao. Dominik Cumhuriyeti’nden kaliteli, genellikle düşük asitlik değerine sahip bir kahvenin pazar adı.

Cinnamon Roast (Tarçın Kavurması). Light Roast (Hafif kavurma) ya da New England Roast (Yeni İngiltere Kavurması) olarak da bilinir. Kahve, geleneksel Amerikan tarzına göre daha hafif şekilde kavrulur; tad olarak benzer olsa da, daha keskin ve ekşi bir asiditeye sahiptir.

City Roast. Aynı zamanda Light French Roast, Viennese Roast, Light Espresso Roast, High Roast ve Full-City Roast. Kahve için geleneksel Amerikan tarzından daha koyu, geçmiş zamanda Fransız, İtalyan ya da espresso olarak da adlandırılan klasik koyu kavurmaya göre daha açık kavurma dereceleri tanımlayan terimlerdir. Bardağınızda, Full City ve bahsedilen diğer tarzlarda kavrulan kahveler, geleneksel Amerikan orta kavurma tarzına göre daha düşük asidite gösterir ve daha akıcı içime sahip olurlar; ancak kahvenin kendisine ait daha az ve daha farklı tat özellikleri gösterebilirler. Birçok yeni Amerikan spesiyalite kavurmaları arasında, bir zamanlar Full-City, Viennese vb. şekilde adlandırılan kavurma tarzları tipik, normal kahve kavurma tarzlarını oluşturabilirler.

Clean (Temiz). Lezzet problemi olmayan kahve örneklerinin tadımı ya da içimi için kullanılan kahve terimi.

Coatepec, Altura Coatepec. Meksika’da Veracruz Eyaleti’ndeki merkezi dağların kuzey eteklerinden itibarlı bir kahvenin pazar adı.

Cobán. Guatemala’nın kuzey merkezi bölgesinde yükseklerde yetişen itibarlı bir kahvenin pazar adı.

Coffea Arabica. Hala büyük ölçüde yetiştirilen, dünyada işlenen en eski kahve ağacı çeşidi. Dünya kahvelerinin yaklaşık %70’ini üretir ve Coffea Canephora/Robusta gibi ticari kahve çeşitlerine göre önemli ölçüde yüksek kaliteye sahiptir. Tüm kaliteli, özel ve etkileyici kahveler Coffee Arabica ağaçlarından gelirler.

Coffea Canephora. Robusta olarak da bilinir. Şu anda, yetiştirilen kahve çeşitleri arasında Coffee Arabica’nın kayda değer tek rakibidir. Robusta, dünyadaki kahvelerin yaklaşık %30’unu üretir. Daha alçak kesimlerde yetiştirilen ve daha dayanıklı olan Robusta ağaçları, tam gövdeli, nazik bir kahveyi daha düşük bir kaliteyle sunarlar ve Coffee Arabica’ya göre daha yüksek kafein içeriğine sahiptirler. Çözünebilir kahvelerin hazırlanmasında ya da daha uygun fiyatlı kahvelerin üretiminde kullanılırlar. Bazı İtalyan harmanlarında gövde güçlendirici olarak kullanılmasının dışında, bir spesiyalite kahveler ögesi değildir.

Coffee Oil, Coffeol (Kahve yağı, Kafeol). Kavurma esnasında çekirdekte gelişen uçucu esans.

Cold-Water Method (Soğuk Su Metodu). Öğütülmüş kahvenin 10-20 saat kadar az miktarda soğuk suda bekletilmesiyle oluşan bir demleme metodu. Tortu süzülerek ayrılır ve ortaya çıkan yoğun konsantrasyonlu kahve saklanır, istendiğinde sıcak suyla karıştırılarak tüketilir. Soğuk su metodu, bazılarının hassas derecede memnun edici bulduğu ancak bazılarının hoşlanmadığı düşük asitlik değerine sahip, hafif gövdeli bir içim sunar.

Colombia. Standart Kolombiya kahvesi, küçük üreticiler tarafından üretilen ve Kolombiya Kahve Federasyonu tarafından toplanan, öğütülen ve ihraç edilen ıslak işlemden geçirilmiş kahvedir. Bölge ya da pazar adı yerine sınıflarına göre satılırlar. Yüksekte yetişen, klasik, biraz meyvemsi, nefis Latin Amerika kahvelerinden; daha sıradan, fermantasyonun kıyısında, meyvemsi kahvelere kadar değişiklik gösterebilirler. Bazı mülklerden, kooperatiflerden ve özel olarak işletilen değirmenlerden gelen kahveler, botanik çeşitliliğe göre olduğu kadar bölge adlarına göre de satılırlar (Bourbon en iyisidir). Güney Kolombiya’daki Narino Eyaleti, şu anda en çok sevilen Kolombiya kahvesini üretiyor. Medellin, Armenia ve Manizales kahvelerinin karışımı da genellikle MAM adıyla satılıyor.

Commercial Coffees (Ticari kahveler). Marka adına göre satılan, önceden çekilmiş (ya da çözünebilir kahve olması durumunda önceden demlenmiş) ve paketlenmiş kahveler.

Complexity (Karmaşıklık). Derinlik ve rezonans izlenimi veren, verdikleri lezzet duyguları memnun edici bir şekilde kayan ve katmanlaşan kahveler için kullanılan bir tadım terimi.

Continental Roast (Kıtasal Kavurma). Espresso Roast, After-Dinner Roast, ve European Roast olarak da bilinir. Geleneksel Amerikan tarzından daha koyu ile yoğun koyu arasında değişen kavurma derecelerine sahip kahveleri tanımlayan terimdir. Asidite hafifler ve zengin acı-tatlı lezzet ortaya çıkar. Birçok yeni Amerikan spesiyalite kavurmaları arasında, bu adı taşıyan kavurma tarzları tipik, normal kahve kavurma tarzlarını oluşturabilirler.

Continuous Roaster (Kesintisiz Kavurucu). Kahveyi partiler halinde kavurmak yerine kesintisiz bir şekilde kavuran büyük, ticari kahve kavurucu.

Costa Rica. En iyi Kosta Rika kahveleri (San Marcos de Tarrazu, Tres Rios, Heredi, Alajuela), onları en çok beğenilen Orta Amerika kahvelerinden yapan tam gövdeli yapı ve temiz, güçlü bir asidik karakter gösterirler.

Crema. İyi demlenmiş bir espressonun yüzeyini kaplayan, soluk ve kahverengi köpük.

Cupping. Kahve çekirdekleri örneklerinin duyusal değerlendirmelerini gerçekleştirmek için profesyonel tadımcılar tarafından kullanılan prosedür. Çekirdekler öğütülür, su öğütülen çekirdekler üzerine dökülür ve içecek hem sıcakken hem de soğumaktayken tadılır. En kilit değerlendirme özellikleri lezzet, asidite, gövde ve aromadır.


AB C D E F G H I J K L M N O P Q R STU VW Y Z

0 responses on "A dan Z ye Kahve Sözlüğü (C)"

Mesaj At

Copyright EK Media