ROASTER | Barista | Eğitmen

A dan Z ye Kahve Sözlüğü (A)

Bu işle derinlemesine uğraşanlar, yarı profesyyoneller, amatörler, yanından geçenler bir takım terimler duymuştur. Kimisini biliyoruz kimisini bilmiyoruz, kimizini az biliyoruz, kimisinide bildiğimizi sanıyoruz.

Bilenler için değil bu kaynak tabiki öğrenmek isteyenler için elimizden geldiğince yardımcı olmak niyetimiz.
Her gün alfabetik sıra ile bir yazı yayınlayacağım. Keyifli okumalar

 

Büyük harfler, çekirdeğin boyutunu tanımlayan simgelerdir.

Asidite, asidik, asit.  Genellikle, iyi bir kahvenin memnun edici keskinliği. Asidite; aroma, lezzet ve gövdeyle birlikte, profesyonel tadımcıların kahveyi lezzet açısından değerlendirirken kullandıkları en temel kategorilerden biridir. Karakteristik özellikler belirtilmeyeceği zaman, asidite terimi pH anlamına, bilimsel asidite anlamına ya da kahvenin içinde bulunan ve görünür olarak bazı bireylerde hazımsızlık ve asabiyet oluşturan içerikler anlamına gelebilir.

After-Dinner Roast, Espresso Roast, Continental Roast, ve European Roast. Kahve terimleri, geleneksel Amerikan standardına göre daha koyu olandan koyu kahverengine kadar değişen değerlerde farklı kavurma dereceleri ortaya çıkardı. Asidite giderek kayboldu ve zengin acı-tatlı lezzet ortaya çıktı. Birçok yeni Amerikan kavurucuları arasında, bu şekilde tanımlanan kahveler, aslında bir zamanların tipik “regular” kahveleriydi.

Alajuela. Kosta Rika’nın iyi kahvelerinden biri için pazar adı.

Altura.  İspanyolca’da “yüksekler” demek; yükseklerde ya da dağlık kesimde yetiştirilen Meksika kahvesini tanımlar.

American Roast. Geleneksel Amerikan damak zevkine göre orta kavrulmuş kahve.

Americano, Caffè Americano. Sıcak suyla taçlandırılmış espresso.

Ankola. Kuzey Sumatra’dan gelen Arabica kahve için nadiren kullanılan bir pazar adı.

Antigua. Guatemala Antigua’nın eski başkentini çevreleyen vadilerden gelen, Guatemala’nın en tanınmış kahvelerinden birinin pazar adı.

Aquapulp. Yeni toplanmış kahve çekirdeklerinin makinede yıkanmaları sonrasında çekirdeklerin, üzerlerindeki yapışkan meyve pulpundan ya da yapışkan sıvıdan arındırılmaları işlemidir. Bu işlemde mekanik süreçler, yerlerini yavaş yavaş fermantasyon ve yıkama gibi geleneksel ıslak işlem prosedürlerine bırakıyorlar.

Arabian Mocha. Arap Yarımadası’nın güneybatı ucundan, günümüzdeki haliyle Yemen’in dağlık bölgelerinden, Kızıldeniz’in kıyısından gelen bir tek kökenli kahve. Dünyanın en eski işlenmiş kahvesidir; tam gövdesi ve ayırt edici derecede zengin, şarapsı asiditesiyle tanınır.

Arabica, Coffea Arabica. Kahve ağaçlarının işlenen en eski ve hala en çok yetiştirilen çeşidi. Dünyadaki kahvelerin neredeyse %70’inin üretiminde kullanılır ve içimi esnasında Robusta gibi diğer belirli ticari kahve çeşitlerine göre belirgin derecede yüksek kalite sunar. Tüm iyi, özel ve süslü kahveler Coffee Arabica ağaçlarından gelmektedir.

 

Aroma.  Taze demlenmiş, sıcak kahveden gelen hoş koku. Aroma; asidite, lezzet ve gövdeyle birlikte, profesyonel tadımcıların kahveyi lezzet açısından değerlendirirken kullandıkları en temel kategorilerden biridir.

Arusha. Tanzanya’daki Meru Dağı’nın eteklerinden gelen kahvenin pazar adı.


AB C D E F G H I J K L M N O P Q R STU VW Y Z

1 responses on "A dan Z ye Kahve Sözlüğü (A)"

Mesaj At

Copyright EK Media