Kahve Tarihi 1950 – Bugün

1950-1960

1950 –Yeni Gine’de belirgin bir kahve üretimi başladı.

1950 –  Ernest Valente, espresso ekstraksiyonu için yüksek basıncı sağlamak adına, döner bir pompayı çalıştıran bir elektrik motoru kullanan yeni bir tip espresso makinesi geliştirdi. Bu yeni espresso makinesi daha istikrarlı bir su akışı sağladı ve ilk olarak Faema markasıyla pazarlandı.

1956 – The Constance Spry Cookery Book adlı kitapta Constance Spry şunu yazdı: “Savaş esnasında insanlar yemek sonrası kahveyi bir ihtiyaç olarak kabul ettiler; ancak savaştan sonra insanlar, kahveyle hatırlanan günlerin geçtiğini fark ettiler ve hayal kırıklığı yaşadılar. Ben, gerçek ve zengin olan, bir kişi onu kremayla mahvedecek kadar aptal olduğunda tam anlamıyla sütü kesen bir yemek sonrası kahvesi arıyorum.”

1956 – San Francisco’daki Kuzey Sahili ve caz müziğin çalındığı, entelektüellerin, yazarların ve üst sınıf insanların kahve eşliğinde devrimci siyasi ve felsefi fikirler paylaştıkları New York’taki Greenwich Köyü’nde bulunan kahve evlerinde yeni bir çağa geçildi. Bu durum, asilerin, bohemlerin ve diğer serbest düşünürlerin karşı-kültürlerinin ve geleneklere karşı sahip oldukları isyanlarının yükselmesine sebep oldu ve bu durum 1960’lardaki siyasi, kültürel ve seksüel devrimlere zemin hazırladı.

1959 – Hawaii’nin Kona Kahvesi yetiştirilen bölgesinde, bölgenin kapasitesi artarken 12 adet kahve değirmeni vardı. Önceki yıllarda Kona kahve piyasası neredeyse tamamen Captain Cook Coffee ve American Factors adlı şirketler tarafından kontrol edilmekteydi, ancak yeni değirmenlerin ve çiftçiler arasında kahve kooperatiflerinin kurulması soncunda çiftçiler daha çok gelir elde etmeye başladılar.

 

1960-1970

1960 – Kurgusal reklam karakteri Juan Valdez, yarım milyon Kolombiyalı kahve çiftçisini temsil eden bir kuruluş olan Kolombiya Kahve Federasyonu tarafından tanıtıldı. Juan Valdez, yüklü katırının eşliğinde kahve çekirdeklerini tek tek toplayan, mütevazı bir kahve çiftçisi olarak betimlenmişti.

1961 – 1950’de Ernest Valente tarafından geliştirilen pompa temelli espresso makinesi, M. Faema tarafından pazarlandı. Sıcak suyun öğütülmüş kahveden geçmesi için elle kontrol edilen bir piston kullanmak yerine, bir elektrik motoru kullanıldı. Su, öğütülmüş kahveye gönderilmeden önce kaynatıcının içinden ilerleyen bir borudan geçiyordu. Pompayla çalışan bu basit espresso makinesi günümüzde de kullanılmaktadır.

1962 – Başkan John F. Kennedy şunu söyledi: “Kahve üzerinde bir anlaşmaya varmak için girişimler yapıyoruz; çünkü böyle bir anlaşma yapmazsak, kahve üreten ülkeler arasında kendimizi, tehlikesi gittikçe artan bir durumun içinde bulacağız ve bu durum tüm yarıkürenin güvenliğini tehdit edebilir.”

1962 – Uluslararası bir kahve anlaşması üzerinde Birleşmiş  Milletler dahilinde müzakereler yapıldı ve dünya genelinde kahve ihracatına kota getirilmesine karar verildi.

1962 – New York Post gazetesinde İngiliz piyes yazarı Cristopher Fry şu ifadeyi kullandı: “Yeni İngiltere’de kahve yalnızca kızarmış süttür.”

1962 – Bir vakum paketleme metodunun patenti Melitta Bentz şirketi tarafından alındı.

1962 – Japonya’da Doutor Kahve Zinciri kuruldu.

1963 – Bir konuşmasında Malcolm X şu ifadeleri kullandı: “Çok koyu olan bir kahveniz varmış gibi, yani çok sert. Ne yaparsınız? Biraz krema katarsınız ve onu daha zayıf yaparsınız. Ancak çok fazla krema dökerseniz, elinizdekinin bir kahve olduğunu bile unutabilirsiniz. Sıcaktı, ama soğur. Güçlüydü, ama zayıflar. Sizi uyandırırdı, şimdiyse uykunuzu getirir.”

1963 – Otomatik bir süzme kahve makinesi, restoranlarda kullanılması amacıyla Bunn adlı şirket tarafından piyasaya sürüldü. Makine suyu ısıtıyor, kahveyi demliyor ve ısıtılmış plaka üzerinde kahveyi sıcak tutuyordu.

1963 – Proctor & Gamble firması, Folgers Kahve Firması’nı satın aldı ve markayı ulusal çapta dağıtmaya başladı – Amerika’da kısa sürede en popüler kahve markası konumuna geldi. 1984 yılında popüler reklam sloganlarını yarattılar: “Uyanmanın en güzel yanı, kupanızdaki Folgers kahvesi!”

1966 – The Haphazard Gourmet’te Richard Gehman şunları yazdı: “Bir adamın günü yalnızca buharla demlenmiş bir kupa demli kahve içtikten, kalın bir dilim ekmek yedikten ve biri kase fasulye çorbası içtikten sonra karşılayabileceği o günlerden biriydi.”

1966 – Alfred Peet adındaki Hollandalı-Amerikan bir kişi, Kaliforniya Berkeley’de Peet’s Coffee adlı mekanı açtı. Alfred’in babası, Hollanda’daki  küçük bir kahve kavurma işletmesinin operatörüydü ve Alfred, babasından aldığı bilgiyi Berkeley’e getirmiş ve kahve kavurmaya başlamıştı. Firması, oldukça koyu, taze kavrulmuş kahve çekirdekleri sunuyordu. Alfred’in Hollandalı babası, kahveye özgü endüstrinin büyük babası olarak sayılıyordu çünkü oğlunun Starbucks’ın kurucusuna öğrettiği şeylerin etkisi, söz konusu endüstrinin popülaritesinin artmasına neden olacaktı.

1969 – Folger Kahve servetinin kadın mirasçısı olan Abigail Folger, Manson ailesi tarafından, Sharon Tate’i ziyaret etmek amacıyla gittiği film yapımcısı Roman Polanski’nin evinde öldürüldü. Bir hafta sonra Woodstock Festivali düzenlendi.

1969 – Büyük Hawaii Adası’nın Kona Kahvesi yetiştirilen bölgesinde, 1932 senesinde çocukların tarlalarda kahve hasadına yardım etmeleri için değiştirilen okul programları sonucunda oluşan Kona Kahve Tatili, Hawaii’nin geri kalanındaki öğrencilerinki gibi tekrardan normal bir yaz tatiline dönüştürüldü.

1969 – San Francisco Yahudi birliğinde etkili bir kişi olan, ailesi tarafından kurulan (ve 1985’te Nestle’ye satılan) MJB Co.’nun 56 yıl başkanlığını yapan, 3. nesilden San Franciscolu Edward Bransten şunları söyledi: Amerikan kahve endüstrisinin kendi kendine, vasat kahveyi düşük fiyatla toplu olarak pazarlamak suretiyle, tamiri mümkün olmayan zararlar verdiğini düşünüyorum. Bugün kahve işinde olan şeylerin, kahve içimi konusunda Amerikalıların dünyanın geri kalanın kıyasla sahip oldukları kaçınılmaz farklılıkların bir etkisi oldukları kanaatindeyim.”

1969, July 20 – Apollo 11’in LEM Eagle’ı Johnson Uzay Merkezi’ne şu mesajı geçti: “Şimdi müsaadenizle, bir dakikanızı istiyorum, bir bardak kahve alacağım.”

 

1970-1980

1971 – Alfred Peet, Berkeley’deki dükkanında 3 arkadaşına kahve kavurmanın inceliklerini öğretti. Adları Zev Siegl, Jerry Baldwin ve Gordon Bowker olan üç arkadaş, Peet’in verdiği bilgilerden ve yardımlarından yola çıkarak, Seattle’daki Pike Place Market’te yalnızca taze kavrulmuş kahve çekirdekleri satan, demlenmiş kahve içecekleri satmayan ilk Starbucks’ı açtılar. İlk senelerinde kendilerine ait bir kahve kavurucusu aldılar. Bu durum, taze kavrulmuş ve demlenmiş tam çekirdek kahvenin popülaritesinde artış başlattı.

1972 – Ohiolu girişimci Vincent Marotta tarafından Mr. Coffee otomatik süzme kahve makinesinin tanıtımı yapıldı. Bu ürün, evsel kullanım için geliştirilen ilk süzme kahve makinesiydi. Makine, öğütülmüş kahvenin içinden suyu geleneksel filtrelerde olduğu gibi doğrudan geçirmek yerine, yaklaşık 93 santigrat derece sıcaklıkta süzdürerek geçiriyordu . Beysbol yıldızı Joe DiMaggio, yeni kahve yapıcıyı televizyonda tanıtmaktaydı. 1970’lerin sonunda bu makineden günde yaklaşık 40,000 adet satılacaktı.

1973 – Mrs. October Was Here’da Coleman Dowell Şu ifadeleri kullandı: “Evin, terk edilen birinin en temel mülkünün bu kadar çabuk şekilde pis bir hale gelmesinin arkasındaki sebep olağan dışı. Kahve kupasındaki iz bile kahve olarak değil de birinin iç lekesi gibi görünürken, başından beri var olan ölümcül leke o kişiyi sonsuz yalnızlık için seçiyor.”

1974 – France for the Gourmet Traveller’da Pamela Vandyke Price şunları yazdı: “Şeker, kahveyle birlikte genelde büyük topaklar halinde her zaman servis edilir [Fransa’da] ve şeker topağını kahveye batırıp yemek bir edepsizlik değildir (son derece gayri resmi olsa ve öğle ya da akşam yemeklerinde kesinlikle yapılmasa bile).”

1975 – Kanada’da Second Cup Kahve Zinciri kuruldu.

 

1980-1990

1980 – Dünya çapında üstün kalite kahve endüstrisindeki gelişmelere paralel olarak Hawaii Kona Kahvesi’nin piyasası da yükseldi.

1982 – Starbucks, espresso barlarına ve ünlü restoranlara kahve tedarikine başladı.

1983 – ABD’de Diedrich Kahve Zinciri kuruldu.

1984 – Starbucks, aralarında ilk Caffe Latte’sinin de olduğu espresso bazlı özgün kahve içeceklerini sunmaya başladı.

1985 – Starbucks, Starbucks kahve çekirdeklerini kullanarak espresso içecekleri ve demlenmiş kahve sağlayan Il Giiornale kahve dükkanlarını kurdu.

1985 – The Adding Machine, Remembering Jack Kerouac adlı kitabında William Burroughs şunları yazdı: Kerouac milyon tane kahve barı açtı ve milyonlarca satış yaptı. Woodstock şehri, onun sayesinde yükseliyor.

1987 –  Il Giornale Starbucks’ın varlıklarını satın aldı ve firma Starbucks Şirketi olarak yeniden adlandırıldı. Kanada ve Chicago’da kahve dükkanları açıldı – toplamda 17 kahve şubesi vardı.

1989 – 1962’deki Uluslararası Kahve Antlaşması’nı imzalayan milletler yeni bir anlaşmaya varamadılar ve kahve fiyatları belirgin derecede düştü.

 

1990-2000

1991 – Starbucks, parti-time çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanlarına hisse satın alma programları sunmaya başladı – ABD’de bunu hayata geçiren ilk özel şirket oldu. Starbucks kahve dükkanlarının sayısı 116’ya yükseldi, bunların arasında ilk lisanslı havalimanı dükkanı olan Seattle Havalimanı Şubesi de var.

1992 –  Starbucks, Nasdaq Ulusal Pazarı’nda SBUX koduyla halka arz gerçekleştirdi. Firmanın şube sayısı 165’e yükseldi.

1992 – Starbucks, Washington’da bir kahve kavurma fabrikası açtı ve bu dönemde şube sayısı 272’ye yükseldi. Bir başka kavurma tesisi ise 1995’te Pensilvanya’da açılacaktı.

1994 – Haiti Devlet Başkanı Jean-Bertrand, bir New York Times makale yazısında şu ifadeyi kullandı: “Uzlaşmanın kahvesini adaletin filtresinden geçirerek demlemeliyiz. Uzlaşma aracılığıyla, gözlerimize yaşlar gelecek.”

1995 – Vietnam, ABD’yle olan ticari ilişkilerinin normale dönmesinin ardından, Robusta kahvesinin büyük ölçekte üretimine başladı.

1995 – Yılda 400 milyar bardaklık tüketimiyle kahve, dünyanın en popüler içeceği oldu.

1995 – Memoir of an Antproof Case’de Mark Helprin şunları yazdı: “Büyücü ve tozları; dünyadaki tüm inançların toplamından daha güçlü olan ve hatta belki de insan ruhunun ta kendisinden bile güçlü olan espresso, cappuccino ve mocha’yla kıyaslandıklarında hiçbir şey kalıyorlar.”

1996 –  Smithsonian Göçmen Kuşlar Merkezi’nin müdürü Russell Greenberg şu ifadeyi kullandı: “Kahvenin kozmik bir mesele olduğu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Yetiştirilişi, pazarlanması ve tüketilmesi, dünyanın çevresel sağlığı için çeşitli etkilere sahip.”

1996 – Starbucks Japonya ve Singapur’da şube açtı – bu şubeler, ABD dışındaki ilk şubelerdi. Starbucks’ın ABD’deki şube sayısıysa 1,015’e yükseldi.

1997 – Starbucks CEO’su Howard Schultz şunları söyledi: “Eski, yorgun ve yaygın bir şeyi ele alacaktık –yani kahveyi- ve onun etrafında romantizm ve birlik duyguları yaratacaktık. Yüzyıllardan bu yana kahvenin etrafında dönen esrarlı havanın ve sıcaklığın yeniden keşfini gerçekleştirecektik.”

1999 – ABD’deki kahve tüketicileri, perakende kahve pazarında 9 milyar dolardan fazla para harcadılar – yemek hizmeti pazarının bir parçası olarak da tam 8 milyar dolar.

ABD’nin nüfusunun yaklaşık yarısına gelen 161 milyon insan günde en az 1 defa kahve içmekteydi ve bu insanların neredeyse %30’u gurme ya da özel seri kahveler içiyorlardı. ABD’li kahve tüketicileri, kahve için kişi başına yıllık ortalama 165$ harcıyorlardı.

 

2000-Present

2000 – Ulusal Kahve Birliği tarafından hazırlanan istatistiksel bir araştırmaya göre, ABD’li yetişkinlerin yaklaşık %54’ü günlük olarak kahve içiyorlardı ve bunların %18’i gurme kahve içicileriydi. ABD’li yetişkinlerin dörtte biri nadiren kahve içiyordu.

2000 – Starbucks, organik ve gölgede yetiştirilmiş kahve çeşitleriyle birlikte Fair Trade (Dürüst Ticaret) sertifikalı kahveler de sunmaya başladı. Aralarında Hong Kong, Suudi Arabistan ve Avustralya’nın da bulunduğu ülke dışı şubeler açılmaya devam etti ve Starbucks şubelerinin dünya genelindeki sayısı 3,501’e ulaştı.

2002 – Meksika, Yunanistan, Almanya, Endonezya ve İspanya’da açılan şubelerle birlikte Starbucks şubelerinin sayısı 5,886’ya yükseldi.

2002 – ABD’deki kahve dükkanlarının toplam sayısı 9,500’e yükseldi. 2008 yılında bu sayı 25,000’e yükselecekti.

2003 – Starbucks, Seattle’s Best Coffee ve Seattle Coffee Company adlı şirketleri satın aldı ve bunun yanında Nevada ve Hollanda’da yeni kavurma tesislerini açtı. Peru, Şili ve Türkiye’de açılan şubelerle birlikte toplam Starbucks şubesi sayısı 7,225’e ulaştı.

2007 – Starbucks, ürünlerindeki sentetik trans yağı elimine etti ve ABD’de satılan tüm espresso ürünlerinde standart olacak şekilde %2 süt kullanmaya başladı. Rusya ve Romanya’da açılan şubelerle, toplam Starbucks şubesi sayısı 15011’e ulaştı.

2008 – Starbucks, dijital müzik, kitaplar ve diğer hobi ürünlerinin satışına yönelik yeni bir girişimde olduğunu duyurdu ve Hear Music Record etiketleri için Concord Müzik Grup’la anlaşma yaptı.

Portekiz, Arjantin ve Çek Cumhuriyeti’nde açılan şubelerle, toplam Starbucks şubesi sayısı 16,680’e yükseldi.

2008 – ABD’de toplam 13,000 kahve zinciri şubesi ve 12,000 bağımsız kahve dükkanı vardı.

2008 – Yetişkinlerin kahve tüketimi 2002 yılına göre %17 artış gösterdi.

2009 – Marketlerde geleneksel kahve satışları %3 oranında artış gösterirken özel seri kahve satışları %12’lik bir artış gösterdi ve 1.4 milyar dolarlık bir gelir üretti.

2009 – Yetişkinlerin üçte ikisi, haftada en az bir defa kahve tüketiyorlardı. Ekonomik kriz sebebiyle birçok kahve dükkanı kapanmış olsa da, genel kahve tüketiminde bir düşüş meydana gelmedi.

2010 – Büyük Hawaii Adası’nda 700’den fazla ticari ve bireysel Kona Kahve Çiftliği vardı ve birçoğu yalnızca 12-20 dönüm kadardı. Çiftliklerin bazıları ana karadan buraya 1960’larda gelen ABD’lilere aitken, Kona’nın kahve çiftçilerinin birçoğu, eski zamanlardaki atalarından bu yana 5. nesil kahve yetiştiricileriydi.

Kona kahve mahsulünün büyük bir kısmı, kahveyi Kona’dan olmayan başka kahve çeşitleriyle harmanlayan büyük şirketlerdi. Buna rağmen, %100 Kona Kahvesi ve Organik Kona Kahvesi üreten özel girişimlerin sayısı da günden güne artmaya devam ediyordu. Neredeyse tüm Kona kahveleri hala elle hasat edilmektedirler.

Günümüz 2010/2011 – Dünya kahve üretimi yıllık 115 milyon çuval civarında. En büyük tüketici Amerikalılar – günde ortalama 400 milyon bardak kahve içiyorlar (yılda 146 milyar). ABD’de satılan kahvelerin %40’ı özel seri kahveler ve dünyada üretilen kahve çekirdeklerinin %20’si ABD tarafından ithal ediliyor.

Kişi başına en fazla tüketim Finlandiya’da – ortalama bir birey yılda yaklaşık 12kilogram kahve tüketiyor ve bu miktar ortalama bir ABD’li bireyin tükettiğinin 3 katına denk geliyor. Kahve, petrolün ardından, dünyada ticareti en çok yapılan ikinci şey.

 

Kahve Tarihi / Kahve’nin Keşfi
Kahve Tarihi 1600 ve Öncesi

Kahve Tarihi 1600 – 1650
Kahve Tarihi 1650 – 1700
Kahve Tarihi 1700 – 1750
Kahve Tarihi 1750 – 1800
Kahve Tarihi 1800 – 1850
Kahve Tarihi 1850 – 1900
Kahve Tarihi 1900 – 1950

3 Eylül 2015

1 responses on "Kahve Tarihi 1950 - Bugün"

Leave a Message

Copyright EK Media