Kahve Tarihi 1850 – 1900

1850-1860

1859 – Raparlier Vakum Kahve Demliği adı verilen ve üst tarafı cam olan bir kase sayesinde ne kadar kahve demlendiğini gösteren yeni bir kahve demleme makinesi geliştirildi. Kısımlar arasına konan filtre pahalı değildi ve her kullanımda değiştiriliyordu.

 

1860-1870

1860 – Viyana’da Kahve Merkezi açıldı ve bu mekan, aralarında Adolf Loos, Hugo von Hofmannsthal ve Anton Kuth gibilerin de olduğu entelektüel ve seçkin kişilerin toplanma mekanı oldu. 1938 yılına kadar sıklıkla Satranç Okulu olarak bilindi, çünkü birçok insan mekanda satranç oynamaktaydı ve Rus devrimci Leo Trotzky de onlardan biriydi. 1986 yılında yeniden dekore edilen mekan, bugün hala popüler.

1861 – Isabella Beeton şöyle yazmıştı: “Binlerce insanın çay ve kahve nedir bilmeden yaşamakta oldukları doğru. Günlük tecrübelerimiz bize gösteriyor ki, belli şartlar altında, yaşamsal fonksiyonları açısından bir dezavantaj oluşturmaksızın kahve ve çay olmadan da yaşamlarını devam ettirebilirler ama bu, kesin bir şekilde, bir hatadır. Sonuç olarak, hepsi birlikte çay ve kahvenin etkileri olmadan da yaşayabilmektedirler. Soru şu: Eğer çayımız ya da kahvemiz olmasaydı, popüler içgüdü onları arayacak mıydı, yoksa onları değiştirmenin bir yolunu mu keşfedecekti?”

1863 – Prag’da Kafe Slavia açıldı ve bugün, hala bir tarihi yapı ve popüler bir restoran olarak hizmet vermektedir. Milli Tiyatro’nun karşısında konumlanan Kafe Slavia, şehrin oyuncuları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Geçmişte, Rainier Maria Wilke, Jaroslav Seifert (1984 Nobel Ödülü sahibi) ve Franz Kafka gibi ün sahibi yazarlar tarafından ziyaret edilmekteydi. Dvorak ve Smetena gibi ünlü besteciler de Kafe Slavia’nın müdavimlerindendi.

1864 – New Yorklu Jabez Burns, Burns Kahve Kavurucusu’nun patentini aldı. Bu makine, kavurmanın ardından kahve çekirdeklerini almak için, ateşten uzaklaştırılması gerekmeyen ilk makineydi. Bu, modern kavurma makinelerinin başlangıcı oldu ve Burns, kavurma işleminin büyük babası olarak anıldı.

1865 – James H. Mason, ABD’de filtreli kahve makinesinin patentini aldı.

1869 –  “Kahve yaprağı paslanması” olarak bilinen bir kahve bitkisi hastalığı, Ceylon’daki kahve tarlalarında baş gösterdi ve ardından Hint kahvesi tarlalarının büyük çoğunluğunu mahvetti. Sonraki 10 sene içerisinde Asya’da kahve tarlaları çok büyük zarar gördü.

1869 – The Innocents Abroad dergisinde Mark Twain şunu yazdı: “Dudaklarıma değmiş tüm hristiyanlık dışı içecekler arasında Türk Kahvesi en kötüsü. Bardak küçük, kahvenin telvesi var; kahve koyu, kalın, kokusu berbat ve tadı iğrenç. Bardağın alt kısmında 1 cm derinliğinde çamursu kalıntı var. Bu, boğazınızdan geçerken bir kısmı yolda takılıyor ve bu sizi bir saat boyunca aksırtıyor.”

 

1870-1880

1871 – Mucit John Arbuckle ve asistanı, kahvenin kağıt paketlerini doldurmak, tartmak, kapatmak ve etiketlemek için bir makine icat ettiler. Arbuckle, New York’taki fabrikasında ürettiği Arbuckle Ariosa kahvesini pazarladı – bu kahve, toplu üretimi yapılan ve ülke çapında satılan ilk kahve ürünüydü.

Arbuckle, o dönem dünyanın en büyük kahve ithalatçısı ve Güney Amerika’da ticaret yapan tüm gemilere sahip olarak Amerika’nın en büyük nakliyecisi olacaktı.

1872 – James Folger, toplu kavrulmuş kahveleri manavlara tamburlarda ve çuvallarda satarak, ortakları olan Pioneer Steam Coffee ve Spice Mills adlı şirketlerin hisselerini satın alarak, J.A. Folger Coffee & Company adlı firmayı kurdu. James 1889 yılında öldükten sonra şirket, oğlu James A. Folger II tarafından işletildi ve hızlı büyümesine devam etti (1963’e bakın)

1879 – The Moral Instructor dergisinde Jesse Torrey şunu yazdı: “Faydalı bir madde olsa da kahve, sürekli olarak içildiğinde sağlıkta bozulmalara ve ateş yükselmesine sebep olacaktır.”

 

1880-1890

1880s – İlk kafeinli yumuşak içecekler üretildi.

1880 – Cooktown ve New South Wales arasındaki 2000 dönümlük araziyi kaplayan, Avustralya’nın ilk kahve tarlası işlenecek hale getirildi.

1880s – Etiyopya’da bulunan ve kahve bitkisinin memleketi olan Kaffa Krallığı, yaklaşık 55,000 kilogram kahve çekirdeği üretti.

1880s – Büyük Hawaii Adası’nda bulunan Kona’daki kahve endüstrisi, 1876’da hayata geçirilen Karşılık Antlaşması sebebiyle ciddi bir gerileme yaşadı. Neredeyse hiç kahve ihraç edilmedi.

1880-1886 – İmparator Menilek’in kahveyi teşvik etmesi sayesinde kahve tüketimi Etiyopya’da geniş bir alana yayıldı. Bu durumda, Etiyopya Ortodoks Kilisesi’nin başkanı olan Abuna Matewos’un, rahip sınıfını, kahvenin bir müslüman içeceği olmadığına ikna etmesinin de etkisi var.

1880 – A Tramp Abroad’da Mark Twain şunu yazdı: “Avrupa kahvesiyle geçirdiğim birkaç aylık tanışıklıktan sonra insanın aklı, inancıyla birlikte güçsüzleşiyor ve o insan, evlerin zengin içeceği olan, üzerinde sarı krema tabakasına sahip kahvenin bir rüya olup olmadığını merak ediyor.”

1881 – The Appledore Cookbook’ta Maria Parloa şunu yazdı: “Genel bir kural olarak, kahve içen insanlar, kahvenin (ve çayın) doyurucu etkisi az olsa da, daha az yiyorlar. Çünkü bu içecek dokuların atıklarını geciktiriyor ve böylece yemeğin yerini tutuyorlar.”

1882 – New York Kahve Değişimi kuruldu.

1883 – Buckeye Cookbok şunu belirtti: “Doktorlar, kremasız kahvenin, özellikle de sindirim sistemi zayıf olan insanlar için daha sağlıklı olduğunu belirtiyorlar. Kahvede bulunan ve sütle birleşen bir madde, midede deri benzeri bir katman oluşturuyor ve sindirimi zayıflatıyor.”

1885 – Doğalgaz kullanılarak üretilen sıcak havayla kahve kavurma metodu yaygınlaştı.

1887 – Endonezya-Çin bölgesindeki Tonkin’e ilk ilk defa kahve geldi.

1886 – Eski bir manav olan Joel Cheek, Nashville Tennessee’de popüler olduğu otelin anısına, “Maxwell House” olarak anılan kahve harmanına adını verdi.

 

1890-1900

1890 – Dünya genelinde kahve fiyatları inanılmaz şekilde arttı. Bu durum, Büyük Hawaii Adası’nın Kona bölgesinde Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılar tarafından kahve endüstrisine ciddi yatırımlar yapılmasına yol açtı.

1890 – Paris’in Saint-Germain-des-Pres bölgesinde Cafe de Flore açıldı. Mekan, aralarında Giacometti, Picasso, Apollinare ve Hemingway’in de bulunduğu birçok entelektüel, oyuncu ve film yapımcısının ünlü buluşma noktası oldu. Mekan, ayrıca Simone de Beauvoir’in Jean-Paul Sartre’la birlikte varoluşçuluk felsefesini tartıştığı yerdir. Kafe bugün hala hizmet vermektedir.

1890s – Sonradan “piston filtre” olarak da anılan French Press kahve aparatı icat edildi. Bir filtre, sıcak suyun içerisinde aşağı doğru bastırılıyor ve kahve uygun şekilde demlendikten sonra, çok acılaşmadan filtre yukarı doğru çekiliyordu. Bazı kaynaklar, French Press’in, İtalyan Calimani 1933’te onu geliştirene kadar icat edilmediğini belirtirler.

1891 – Bir doktor ve yazar olan Oliver Wendell Holmes, Over the Teacups’taki yazısında şu görüşü belirtti: “Sabah içilen bir bardak kahve, öğleden sonra ya da akşam içeceğiniz kahveden bekleyemeyeceğiniz kadar canlılık ve neşe veriyor.”

1893 – Brezilya’daki kahve bitkileri, işlenecekleri Tanzanya ve Kenya’ya getirildiler. Bu nokta, kahve bitkilerinin dünya etrafındaki yolculuklarının son noktasıydı ve artık Etiyopya kökenli yeni bir tür ekiliyordu.

1894 – Budapeşte’nin ilk kahve evi, Cafe New York açıldı – yeni yüzyıla geçerken Budapeşte’de 500’den fazla kahve evi olacaktı. 2. Dünya Savaşı sırasında yıkılmış olsa da Cafe New York, eski ihtişamına yeniden sahip olabilmesi için müthiş gayretlerin sonucunda 2006 yılında, tavandaki freskler, top lambalar ve bir galeri de dahil edilecek şekilde yeniden dekore edildi.

1896 – Kahve, Queensland – Avustralya’da kök saldı.

1899 –  Dünya kahve piyasasında kahve fiyatlarının dibe vurmasına sebep olacak derecede üretim fazlası oldu. 1 yıl içinde Büyük Hawaii Adası’nın Kona Kahvesi yetiştiren bölgesinde büyük tarlaların tamamı battı ve kahve endüstrisi neredeyse yok oldu.

Tarlalar, 4 dönümlük küçük parsellere bölündüler ve birçoğu, esasında şeker pancarı tarlalarında çalışmak için oraya gelen Japon göçmenlerden oluşan kahve çiftçilerine kiralandılar (Kona’daki 5 kahve çiftçisinden 4’ü Japon’du).

Bu durum, Kona kahve endüstrisindeki küçük çiftliklerin yeni çağını başlattı. Tipik bir kiralama, çiftçilerin 30$ gibi bir giriş ücreti ve kahve mahsulünün bir kısmını vermelerini gerektiriyordu. Bazı kiralamalarsa çiftçilerin mahsullerinin yarısını paylaşmalarını şart koşuyordu.

 

Kahve Tarihi / Kahve’nin Keşfi
Kahve Tarihi 1600 ve Öncesi

Kahve Tarihi 1600 – 1650
Kahve Tarihi 1650 – 1700
Kahve Tarihi 1700 – 1750
Kahve Tarihi 1750 – 1800
Kahve Tarihi 1800 – 1850
Kahve Tarihi 1900 – 1950
Kahve Tarihi 1950 – Bugün

3 Eylül 2015

1 responses on "Kahve Tarihi 1850 - 1900"

Leave a Message

Copyright EK Media