2015 Kahve Harmanları

Harmanlar (özellikle de normal demleme kahveler için hazırlananlar), bir süredir Amerikan kahve kültürünün en tepesinde demode olmuş durumdalar. Kültür, daha çok “Single Origin” kahveler yöneldi; yani tek bir yetiştirme bölgesinin kahvelerine (en geniş tanımıyla) ya da (tek bir çiftlik ya da kooperatifin yetiştirdiği kahvelere (biraz daha özel tanımıyla) ya da tek bir parti kahvenin alan, toplanma zamanı, botanik çeşitliliği ve/veya işlenme metoduna göre daha da özel bir şekilde seçildiği şekle (en özel tanımı) yöneldi. Bu tip “single origin” kahveler, özgünlükleriyle bizi şaşırttılar ve kahvenin doğal ‘duyumsal etkileyicilik aralığı’nı esnettiler. Söz konusu kahveler aynı zamanda meraklılarına bardaktan geriye, değirmenlere ve tarlalara doğru, kavramsal bir patika sunuyorlar – kahve eleştirmenlerine hakkında yazı yazabilecekleri ilginç bir şeyler sunduklarından bahsetmiyoruz bile.

Single origin kahveler, duyumsal karakteristik özellikleri yoğunlaştırma eğilimine sahip olan ve bunun için en iyi bütünlük, denge ve sınır özelliklerini harmanlama sayesinde elde eden espresso metodunda da üstünlük kurmaya başladılar.

Sample spoon roasting coffee beans in a pan. Top viewNeden Harman?

Kaliteli single origin kahvelerin sahip oldukları heyecan ve erbaplık potansiyeli dururken, harmanları tercih etmeye devam etmenin sebebi ne olabilir? Bu soruyu düşünürken; kendi sadık takipçilerini yaratan tescilli bir marka yaratma ve geliştirme gibi pazarlama kaynaklı sebepleri ya da daha ucuz, daha az kendine özgü çekirdekleri daha özgün, pahalı ve taze olanlarla harmanlayarak maliyeti düşürme gibi tamamen ekonomik sebepleri bir kenara koyalım.

Daha idealist harmanlama amaçlarına bağlı kalacağız. Harmanlamanın en idealist amacı, bir ya da birkaç çeşit kahveyi; yeni, çarpıcı ve daha önce hiç var olmamış bir duyumsal his yaratacak şekilde kombine etmektir. Bu makale için test ettiğimiz 28 harmanın bir kısmı, en iyi ikisi oldukça geleneksel bir kaynaktan esinlenmiş olsalar da (dünyanın en eski harmanı, Mocha-Java), bu yüce amaca hedeflenmiş gibi görünüyor. 94 puan alan Modern Times Black House harmanı ve 92 puan alan Paradise Coffee Romance by Paradise harmanının ikisi de orijinal Java yerine geleneksel olarak işlenmiş Sumatra ve orijinal Yemen Mocha yerine Etiyopya’nın güneyinden “doğal”, “meyve içinde kurutulmuş” kahveyi bir araya getiriyorlar.

Roasted Coffee Beans on a Wooden TableThe Black House, bu eşleştirmenin fevkalade bir örneği; Sumatra’dan salınan hissedilir derecede kaliteli tınılara eşlik eden canlı, çekici ve doğal Etiyopya’dan gelen temiz tatlı huzur. Benzer şekilde Mocha-Java temasına sahip olan Romance by Paradise’da ise durum biraz farklı: biraz daha koyu kavrulmuş, içimi fırınlanmış çikolata ve mayhoşça tatlı greyfurt dokunuşlarına sahip, biraz daha kuru, enerjik ve keskin.

Temple Coffee’nin 93 puan alan ve garip bir şekilde “Don Pepe’nin Harika Macerası” adını alan kahvesi, Arabica’nın nadir ve pahalı Gesha/Geisha çeşidinin (‘Baby Geisha’ olarak da adlandırılır, çünkü henüz olgunlaşmamış Geisha ağaçlarından elde edilir) en iyi versiyonuyla, kaliteli bir Etiyopya kahvesi olan ve muhtemelen olgunlaşmış, meyvesiyle kurutulmuş Boke Etiyopya 1. Seviye Doğal kahve çeşidini tutkulu bir şekilde bir araya getiriyor. Gesha, usulca da olsa, harmana çiçeksi kokuyu ve kakao ile sandal ağacı dokunuşlarını katıyor. Ancak sabırla yaklaşılırsa bu harman, zarif biçimde çapraşık, kuru ama tatlı, canlı bir şekilde çiçeksi ve oldukça egzotik bir hal alıyor. Bitter tatlı kokteylleri sevenler, bu harmandan keyif alabilirler.

90 puan alan Geisha Coffee Roasters Naturals Special Blend adlı meyvesiyle birlikte kurutulan harman ise biraz daha koyu kavruluyor ve bu yüzden canlılıktan uzak sakızımsı ve şurupsu bir tada sahip – ama büsbütün bir ağırlığı ve varlığı da mevcut.

Uyumluluğu Hedeflemek

Yine de, test ettiğimiz diğer harmanların birçoğu, çarpıcı ve fark edilir bir şey yaratmaya odaklanmamış görünüyorlardı. Bunun yerine amaç, tekilliği yumuşatmak ve birçok kahve severin nahoş ya da itici değil, çekici bulacağı duyumsal bir profil oluşturmak gibi görünüyordu. Birçok single origin kahvenin tekillik ve yoğunluk açısından şaşırtıcı olabileceğini hatırlayın. Düzenli kahve içen birisinin masumane bir şekilde çok yükseklerde yetişmiş Kenya ya da Kolombiya kahvelerinden aldığını ve kahvenin keskin, asidik yoğunluğu karşısında fiziksel olarak rahatsız hissettiğini hayal edebilirsiniz. Ya da aynı kişinin, ıslak işlenmiş Yirgacheffe’nin parfüm gibi çiçeksi dokunuşları karşısında şaşırdığını ve kahveden keyif almadığını, ya da meyvesiyle birlikte kurutulmuş Orta Amerika veya Etiyopya kahvelerinin meyveli karakteri karşısında şaşırıp kaldığını da hayal edebilirsiniz.

Bu ikinci ve oldukça gerçekçi amaç (yani neredeyse hiç kimsenin hoşnutsuz olmasına sebep olmadan neredeyse herkesi memnun edecek, çekici bir profil oluşturma işi), bu makale için test ettiğimiz 28 harmandan büyük çoğunluğunun tasarımcılarını motive etmiş gibi görünüyor. Bu harmanların en iyileri, memnun edici ama tahmin edilebilir bir profil meydana getirdiler: orta (ya da hafif) kavrulmuş, dengeli, gevrek ama yumuşak ya da narin bir asidite, tatmin edici tatlılık, damakta hafifçe ağdalı (satensi ya da ipeksi) bir tat ve açık ve sakin bir son. Bu usta işi, orta karar eserler arasında hoş ve hemen göze çarpmayan farklılıklar vardı.

Örneğin, 92 puan alan ve 3 Afrika kahvesinden oluşan GivCoffee Sari’s Backyard harmanı, tatlıydı ve katmanlı bir karmaşıklığa sahipti. 91 puan alan Roast House Ride the Edge harmanı ise, fark edilebilir çiçeksi tonlara ve tatlı turunçgil meyvesi dokunuşlarına sahipti. Her biri 91 puan alan Tony’s Homestead Blend, PT’s Flatlander Signature Blend ve Reunion Island Reserve Blend harmanlarının her biri, özgün bir şekilde yumuşakl, tatlı dokunuşlara sahip ve dengelilerdi. Tony’s harmanının biraz tatlı turunçgil ve fırınlanmış çikolata dokunuşlarına sahip olduğunu, Flatlander harmanının sürpriz bir şekilde ‘menekşe’ olarak bahsetmeyi uygun gördüğümüz çiçeksi tonlar taşıdığını ve Reunion Island Reserve harmanının iyi dengelenmiş, temiz ve doğrudan bir kahve anlatımına sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Yaz Faktörü?

Bize öyle geldi ki, bu harmanlardan birçoğunun sahip olduğu hassas, dengeli, aşırıya kaçmaksızın tatlı bir şekilde canlı yapılar, mevsime de bir şeyler borçlu. En azından bu harmanların yaratıldıkları ABD ve Doğu Asya’da mevsim yaz ve harmanların büyük kısmı açıklayıcıları olarak “tazeleyici, yaza ait, çayırsı” tanımlamalarını kullanıyorlar.

Yine de, bu harmanların bazıları, fark edilebilir mevsimsel ürünler yapmak yerine, tüm sene boyunca piyasada tutulmuş, kahve senesinin değişen mevsimleri boyunca kararlılık yaratma kavramı etrafında tasarlanmış sunumlar olabilirler. Örneğin, güney yarım kürenin yaz mevsiminde toplanmış kahveleriyle  kuzey yarımküreninkahve modu kış vakti toplanmış kahvelerini dengelemek için tasarlanmış olabilirler. Bu durumda dengenin olması ve keskin hisler ya da ayırt edici özelliklerin nispeten olmayışları, zor bir amaç olan tüm sene boyunca kararlılık sağlamanın başarıyla gerçekleştiğinin bir işareti olabilir.

Burada incelediğimiz 9 harman, elbette ki 28 harman arasında en iyi olanlar (Toplamda 28 harmanın 14’ü 90 ya da daha yüksek puan aldı). Ayrıca bu harmanlar arasında, dengeliden ziyade nötr ya da boğuk olarak tabir edebileceğimiz bazı harmanlar ve iyi kahve kavramını hatalı kavurma ya da gizli bozulmalar sonucu yitirmeye yaklaşmış birkaç harman olduğuna da değerlendirmemiz sonucunda karar verdik. Bu durumun arkasında yatan sebep, belki de az önce bahsettiği ticari sebepler olabilir: Kavuran kişiler depoda uzun süredir beklemekte olan kahvelerden kurtulmak istiyorlar ya da yeşil kahve çekirdekleriyle maliyeti düşürmeye çalışıyorlar.

 

 

 

http://www.coffeereview.com/

1 responses on "2015 Kahve Harmanları"

Leave a Message

Copyright EK Media